Bratislava 15. mája (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 19. týždni 2021:

Berlín 10. mája - Nálada investorov v eurozóne sa prudko zvýšila a je najlepšia za viac ako tri roky. To signalizuje, že ekonomika regiónu sa zrejme už dostala z recesie spôsobenej koronakrízou. Index dôvery investorov v ekonomiku eurozóny inštitútu Sentix v máji stúpol na 21 bodov z 13,1 bodu v apríli. To je najviac od marca 2018.

Washington 11. mája - Počet voľných pracovných miest v USA sa v marci zvýšil na rekordné maximum. To ukazuje prudký nárast dopytu po pracovnej sile podporený zrýchlením očkovania a znovuotváraním ekonomík v jednotlivých štátoch USA. Počet voľných pracovných miest v marci stúpol o 597.000 na 8,12 milióna, uviedlo americké ministerstvo práce. To je najviac od začiatku zaznamenávania údaja v decembri 2000.

Brusel 12. mája - Jarné hospodárske prognózy EÚ, ktoré v stredu predstavila Európska komisia (EK), naznačili, že ekonomika eurobloku sa v roku 2021 zvýši o 4,2 percenta a v roku 2022 o 4,4 percenta. Ekonomika celej EÚ tento rok vzrastie o 4,3 percenta a na budúci rok to bude na úrovni 4,4 percenta.

Washington 12. mája - Inflácia v USA sa v apríli zrýchlila prudšie, než sa očakávalo a bola najvyššia za viac ako 12 rokov. Spotrebiteľské ceny medziročne stúpli o 4,2 %, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s ich nárastom len o 3,6 %. Medzimesačne sa spotrebiteľské ceny zvýšili o 0,8 %, pričom sa očakával nárast len o 0,2 %.

Londýn 14. mája - Celosvetové zadlženie v 1. štvrťroku tohto roka kleslo, prvýkrát za 2,5 roka. K poklesu prispel najmä vývoj na priemyselne rozvinutých trhoch. Naopak, zadlženosť v rozvíjajúcich sa ekonomikách dosiahla novodobé maximum. Poukázali na to údaje Inštitútu pre medzinárodné financie (IIF). Celosvetový dlh klesol v 1. štvrťroku o 1,7 bilióna USD na 289 biliónov USD. Rástol však dlh rozvíjajúcich sa ekonomík, a to o 600 miliárd USD na nový rekord viac než 86 biliónov USD.

Ann Arbor 14. mája - Nálada spotrebiteľov v USA sa nečakane zhoršila. Dôvodom sú obavy z inflácie, ktoré prevážili nad rýchlo sa zlepšujúcimi vyhliadkami ekonomiky. Index spotrebiteľskej dôvery v máji klesol o 5,5 bodu na 82,8 bodu z 88,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci, uviedla Michiganská univerzita. V apríli sa index nachádzal najvyššie takmer za rok. Ekonómovia počítali s nárastom indexu na 90,4 bodu.