Záhreb 24. februára (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku klesli aj na začiatku tohto roka, čo znamená, že rast nezaznamenali posledných 10 mesiacov. Podpísali sa pod to najmä náklady na dopravu a ceny potravín. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje chorvátskeho štatistického úradu.

Spotrebiteľské ceny v Chorvátsku klesli v januári medziročne o 0,3 %. Tempo poklesu sa tak zmiernilo, keď v poslednom mesiaci minulého roka dosiahol medziročný pokles 0,7 %, infláciu však Chorvátsko zaznamenalo naposledy v marci minulého roka. Odvtedy ceny klesli každý mesiac s výnimkou septembra, keď stagnovali.

V januári vývoj cien v najväčšej miere ovplyvnili náklady na dopravu a ceny potravín a nealkoholických nápojov. V prvom prípade pokles dosiahol 3,5 %, v druhom 1,1 %. Znížili sa aj náklady na bývanie, vodu, elektrinu a plyn, ako aj na vzdelanie. Náklady na bývanie klesli o 0,7 % a na vzdelanie o 0,4 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Chorvátsku vrátili v januári k miernemu rastu, ktorý dosiahol 0,1 %. V poslednom mesiaci minulého roka medzimesačne klesli o 0,6 %.