Bratislava 24. februára (TASR) – Vláda upustila od sankcií za neplnenie daňových povinností za 33 miliónov eur. Uviedol to na brífingu po stredajšom rokovaní vlády minister financií Eduard Heger (OĽANO) v súvislosti so schváleným nariadením o upustení od vyrubenia úroku z omeškania a uloženia sankcie.

"Viaceré firmy sa minulý rok kvôli pandémii dostali do ťažkostí a aby udržali svoj chod, neboli schopné včas uhrádzať daň z pridanej hodnoty (DPH), či podať daňové priznanie, za čo býva vyrubená sankcia. Preto sme sa dnes na vláde rozhodli prijať opatrenie, ktorým pomáhame zasiahnutým ekonomikám (subjektov) v podobe odpustenia sankcií za 33 miliónov eur," spresnil.

Pri už zaplatenej DPH vo výške 336 miliónov eur je podľa neho suma sankcií 4 milióny eur. Z ešte nezaplatenej DPH za 498 miliónov eur je suma sankcií 21 miliónov eur. "Ďalšie sankcie súvisia s daňou z príjmov právnických osôb a daňou z príjmov fyzických osôb," dodal Heger.

Z materiálu z dielne Ministerstva financií (MF) SR, ktorý v stredu odobril vládny kabinet vyplýva, že vláda upustila od vyrubenia úroku z omeškania a od uloženia pokuty za nepodanie daňového priznania, prehľadu o zrazených a odvedených preddavkoch na daň z príjmov zo závislej činnosti alebo hlásenia o vyúčtovaní dane a o úhrne príjmov zo závislej činnosti. Cieľom vládneho nariadenia je podľa MF zmiernenie ekonomických dosahov pretrvávajúcich problémov v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 na daňové subjekty.

Schválený návrh upustí od vyrubenia úroku z omeškania za porušenie povinnosti zaplatiť alebo odviesť v ustanovenej lehote alebo výške daň alebo rozdiel dane, preddavok na daň, splátku dane alebo preddavok na daň, ktoré sa stali splatnými v období od 12. marca 2020 do 31. decembra 2020. Podmienkou je, že daňový subjekt si svoje povinnosti splní najneskôr do 30. júna 2021. Nevzťahuje sa to však na miestne dane a poplatky za odpady.

UPOZORNENIE: Správa bola rozšírená o 5. odsek.