Bratislava 25. novembra (TASR) - V závere druhého rokovacieho dňa 18. schôdze Národnej rady (NR) SR sa venovali poslanci návrhom zákonov z dielne ĽSNS. V novele zákona o sociálnom poistení napríklad navrhujú priznať materské aj ženám, ktoré neboli nemocensky poistené, teda doposiaľ nepracovali, ale majú ukončené minimálne stredné vzdelanie.

V návrhu zákona zároveň poslanci chcú predĺžiť dobu poberania materského na tri roky. Navrhujú tiež upraviť hodnotu nároku na materské na 90 % z vymeriavacieho základu matky, pokiaľ bola zamestnaná alebo pracovala. V prípade, ak matka nepracovala, ale má ukončené minimálne stredné odborné vzdelanie, navrhujú, aby jej bolo materské vyplácané vo výške 90 % z minimálnej mzdy.

Poslanci ĽSNS súčasne chcú návrhom zákona o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy zaviesť povinnosť Policajného zboru poskytnúť efektívnu súčinnosť vlastníkovi pozemku pri odstraňovaní nelegálnej stavby v rámci plnenia jeho zákonnej povinnosti "usporiadať a zosúladiť poľnohospodársky druh pozemku s jeho evidenciou v katastri", ak o to Policajný zbor vopred písomne požiada.

Vo štvrtok (26. 11.) by sa plénum malo zaoberať viacerými návrhmi rezortu práce. Týkajú sa napríklad "zmrazenia" minimálneho dôchodku či úpravy kompetencií Národného inšpektorátu práce (NIP). Venovať by sa mali aj novele Zákonníka práce, v rámci ktorej sa navrhuje možnosť výberu medzi gastrolístkami alebo finančným príspevkom, ale aj zmeny pri tripartite.