Praha 26. októbra (TASR) - Dôvera v českú ekonomiku sa v októbri, prvom mesiaci 4. štvrťroka 2020, citeľne znížila. Prispelo k tomu zhoršenie nálady podnikateľov aj spotrebiteľov v dôsledku strmého rastu nových prípadov ochorenia COVID-19 v krajine. Vyplýva to z údajov Českého štatistického úradu (ČSÚ).

Podľa najnovšieho prieskumu ČSÚ sa kombinovaný index dôvery v českú ekonomiku v októbri znížil medzimesačne o 4,5 bodu na 86,4 bodu. Prispel k tomu najmä strmý pokles indikátora spotrebiteľskej dôvery o 11,6 bodu na 86 bodov.

Celková dôvera podnikateľov v Česku sa v októbri tiež citeľne znížila, a to o 3 body na 86,5 bodu, aj keď v prípade podnikateľov v priemysle vzrástla o 1 bod na 91,5 bodu. Dôvera v stavebníctve však klesla o 1,2 bodu, v maloobchode o 0,3 bodu a v službách sa prepadla o 7,7 bodu.

Všetky čiastkové ukazovatele prispeli k poklesu kombinovaného indexu. Najviac sa pritom znížilo hodnotenie celkovej hospodárskej situácie. V októbri na rozdiel od predchádzajúceho mesiaca prevládal podiel respondentov negatívne hodnotiacich súčasný dopyt a výrazne sa znížil aj podiel podnikateľov, ktorí očakávajú zlepšenie v nasledujúcich troch mesiacoch.

Aj v prípade spotrebiteľskej dôvery k výslednému indexu prispeli najmä obavy zo zhoršenia celkovej hospodárskej situácie, ktoré výrazne stúpli. A tiež z nezamestnanosti, zhoršenia osobnej finančnej situácie aj nárastu cien.