Bratislava 24. októbra (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 43. týždni:

Bratislava 19. októbra - Ceny tepla dodávaného prostredníctvom šiestich štátnych teplárenských spoločností by v roku 2021 pre zavedené úspory mali klesnúť, respektíve by nemali stúpať. Oznámil to v pondelok minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

"Najväčšiu úsporu by sme chceli oznámiť v Bratislavskej teplárenskej spoločnosti, mala by klesnúť o 10 % oproti minulému roku, čo predstavuje úsporu 55 eur na priemerný byt (na domácnosť). V Žiline pokles bude 4 %. V Martinskej teplárenskej, kde máme za sebou masívnu investíciu a zvýšili sa fixné náklady, bude pokles 0,6 %, v Trnavskej teplárenskej 0,4 %. V Teplárni Košice bude pokles o 1,7 %," priblížil generálny riaditeľ spoločnosti MH Manažment Ľuboš Lopatka. Vo Zvolenskej teplárenskej avizoval nárast o 3 %.

Bratislava 19. októbra - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v septembri tohto roka dosiahla 7,43 %. Medzimesačne klesla o 0,17 percentuálneho bodu (p. b.), medziročne vzrástla o 2,39 p. b. Vyplýva to z najnovších údajov zverejnených Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR), o ktorých v pondelok informoval minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

"Už druhý mesiac celková miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku klesá. Trend je veľmi jasný, od marca, keď sa začala koronakríza, bol najhorším mesiacom apríl. Vtedy pribudlo do evidencie nezamestnaných 33.613 ľudí, odvtedy neustále krivka klesá a zvrátila sa počas leta. V septembri máme o 5124 nezamestnaných menej," skonštatoval Krajniak.

Bratislava 20. októbra – Do finále výberového konania na prezidenta Finančnej správy (FS) SR sa dostali Jiří Žežulka, Renáta Bláhová a Peter Pavlovič. Ministrovi financií Eduardovi Hegerovi (OĽANO) týchto kandidátov odporučila výberová komisia po ich verejnom vypočutí, na ktorom sa v pondelok (19. 10.) zúčastnilo 11 uchádzačov.

Bratislava 20. októbra - Minimálna mzda v budúcom roku dosiahne 623 eur alebo 57 % priemernej mzdy v minulom roku. Zvýši sa z tohtoročných 580 eur. Po novom sa zmení aj systém stanovenia šiestich úrovní minimálnej mzdy podľa stupňa náročnosti práce. Okrem toho sa stanoví pevná suma príplatkov za prácu. Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú v utorok schválil parlament.

Bratislava 21. októbra – Organizáciám cestovného ruchu (OCR) sa umožní žiadať o dotáciu poskytovanú Ministerstvom dopravy a výstavby (MDV) SR podľa údajov predkrízového roka 2019. Zabrániť by sa tak malo zániku oblastných organizácií, ktoré v tomto roku čelia nepriaznivým dôsledkom mimoriadnej situácie spojenej s pandémiou ochorenia COVID-19. Zároveň sa má vytvoriť legislatívny rámec pre tvorbu schém štátnej pomoci, ktorým sa podporia podniky v odvetví cestovného ruchu. Vyplýva to z návrhu zákona o podpore cestovného ruchu, ktorý v stredu schválila vláda spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie.

Bratislava 21. októbra - Pri 13. dôchodku, ktorý zaviedla ešte bývalá vláda, sa uskutočnia zmeny. Národná rada (NR) SR v stredu schválila vládny návrh, po novom bude 13. dôchodok štátnou sociálnou dávkou a maximálna suma bude 300 eur. Dôchodcovia v minulosti dostávali koncom roka vianočný príspevok, bývalá vláda však schválila 13. dôchodok, ktorý ho mal už v tomto roku nahradiť. Výška 13. dôchodku mala byť pre jednotlivých poberateľov vo výške súčasných priemerných jednotlivých dôchodkov.

Bratislava 23. októbra – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR schválilo kvótu na lov vlka dravého, ktorá platí od 1. novembra do 15. januára budúceho roka, resp. do doby, pokiaľ nedôjde k naplneniu určenej kvóty. Vo vybraných okresoch Slovenska sa napriek odporu ochranárov bude môcť uloviť spolu 50 vlkov. Ministerstvo odôvodnilo svoje rozhodnutie rastúcou populáciou tohto predátora a ochranou hospodárskych zvierat.