Paríž 23. októbra (TASR) - Francúzska automobilová skupina Renault v piatok oznámila, že jej tržby za 3. štvrťrok 2020 klesli, ale menej ako v predchádzajúcom kvartáli. To považuje za známku zotavovania sa z pandémie nového koronavírusu.

Konkrétne, tržby celej skupiny sa za tri mesiace do konca septembra 2020 znížili medziročne o 8,2 % na 10,37 miliardy eur. Pri konštantných výmenných kurzoch pritom klesli o 3,2 %.

Spoločnosť predala v sledovanom období 806.320 vozidiel, čo bolo o 6,1 % menej ako rok predtým. Väčšinu vozidiel predala vo Francúzsku a v Rusku.

V celej Európe predala skupina v 3. štvrťroku 405.223 áut, čo predstavuje pokles o 2,9 %, ale jej podiel na tomto trhu sa zvýšil o 0,2 bodu na 10,3 %.

Predaj značky Renault pritom vzrástol o 0,8 % vďaka úspechu modelov Clio, Captur a eletromobilom ZOE, ktoré sú lídrami vo svojich kategóriách. Naproti tomu predaj značky Dacia klesol o 9,9 %, najmä v dôsledku vysokého porovnávacieho základu v 3. štvrťroku 2019.

V Rusku, druhom najväčšom trhu skupiny Renault, zaznamenal predaj modelov Lada nárast o 4,5 %. Skupina Renault je lídrom na ruskom trhu s podielom 28,8 %.

Riaditeľ spoločnosti Renault Luca de Meo v komentári k výsledkom uviedol, že „3. štvrťrok podčiarkol zmenu našej obchodnej politiky, ktorá sa teraz zameriava skôr na ziskovosť ako na objemy". Dodal, že výkon v oblasti elektromobilov, hybridných modelov E-Tech, ktoré boli veľmi dobré prijaté, likviditné rezervy a pozitívny duch vyvolávajú dôveru v schopnosť skupiny zotaviť sa.