Toulouse/Seattle 14. októbra (TASR) - Európsky výrobca lietadiel Airbus a jeho americký rival Boeing nezaregistrovali v septembri ani jednu novú objednávku. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá tvrdo zasiahla leteckú dopravu.

Letecké spoločnosti na celom svete majú stále uzemnené veľké množstvo lietadiel. Výsledkom je, že dopyt po nových strojoch je slabý. Navyše, Boeing stále neprekonal problémy s modelom 737 MAX. Tieto lietadlá sú od marca 2019 uzemnené na celom svete po dvoch tragických haváriách pre technické problémy. Počet zrušených objednávok na 737 MAX už prekročil tisícku.

Pokiaľ ide o dodávky, Boeing odovzdal v septembri klientom iba 11 lietadiel a Airbus dodal 57 strojov.

Greg Smith, viceprezident a finančný riaditeľ Boeingu, vo vyhlásení uviedol, že spoločnosť pracuje na znížení výroby tak, aby zodpovedala dopytu.

„Podnikáme kroky na zmenu veľkosti, zmeny tvaru a transformáciu nášho podniku, aby si zachoval likviditu a prispôsobil sa novej realite na trhu,“ uviedol a dodal, že služby vláde, obranné a vesmírne programy spoločnosti Boeing jej „poskytujú určitú stabilitu“ v čase, keď na trhu komerčných lietadiel zápasí s problémami.

Boeing dodal za deväť mesiacov do konca septembra celkovo iba 98 komerčných lietadiel, čo je pokles zhruba o dve tretiny v porovnaní s 301 dodanými lietadlami za prvých deväť mesiacov 2019.

Airbus v rovnakom období odovzdal klientom 341 komerčných lietadiel. To bolo zhruba o 40 % menej, ako za prvých deväť mesiacov 2019, keď dodal 571 lietadiel.

Zákazníci Boeingu zrušili v septembri tri objednávky na model 737 MAX. Účtovné pravidlá si však vyžiadali odstránenie ďalších 48 objednávok z evidencie, pretože už nie je isté, či budú splnené.

Takéto vyradenie je zvyčajne potrebné, keď sa úverová kvalita leteckej spoločnosti zníži na úroveň, pri ktorej už nemusí byť schopná zaplatiť za lietadlá, alebo je dôvodom oneskorenie dodávok podľa zmluvných podmienok, čo umožňuje zrušenie objednávky.

Tento rok zatiaľ Boeing z dôvodu nevybavenia odstránil z knihy objednávok 570 strojov MAX a zákazníci priamo zrušili ďalších 436 objednávok, takže celkový počet zrušených objednávok dosiahol 1006.

Boeing pre všetky zrušené a vyškrtnuté nevybavené objednávky eviduje tzv. čisté objednávky v roku 2020 pre všetky jeho lietadlá na úrovni -983 komerčných lietadiel.

Airbus tento rok rezervoval čisté celkové objednávky na úrovni 300 komerčných lietadiel.