Vyjadrenie: MZVEZ: Štátny tajomník Martin Klus: Plynovod Nord Stream 2 je nielen ekonomický, ale aj geopolitický projekt. Slovensko s ním naďalej nesúhlasí

Bratislava 18. septembra (TASR) - "Aj keď Slovensko, Česko a Rakúsko majú v otázke projektu Nord Stream 2 odlišné názory, zhodujeme sa na tom, že okrem ekonomického rozmeru má plynovod z Ruska aj silný geopolitický rozmer. A ten musíme v našich pozíciách a rozhodnutiach zohľadňovať. Zachovanie plynového tranzitu cez Ukrajinu by malo byť nielen pre Slovensko, ale aj pre celú Európu dôležitou hospodárskou a bezpečnostnou garanciou."

Vyhlásil to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR) Martin Klus vo štvrtok, 17. septembra 2020, počas videokonferencie s námestníkom ministra zahraničných vecí Českej republiky Alešom Chmelařom a generálnym tajomníkom Ministerstva pre európske a medzinárodné záležitosti Rakúskej republiky Petrom Launským-Tieffenthalom.

Rozhovor sa uskutočnil z iniciatívy rakúskej strany, ktorá aktuálne predsedá Slavkovskému formátu (S3). Regionálna platforma od roku 2015 spája tri stredoeurópske krajiny.

Rezortní partneri v rámci videokonferencie diskutovali o viacerých zahraničnopolitických otázkach. Online stretnutiu dominovala aktuálna téma pandémie koronavírusu, pričom zaznelo viacero návrhov na zlepšenie koordinácie spoločného úsilia pri prekonávaní dôsledkov koronakrízy na domácej, ale aj cezhraničnej úrovni.

"Rozhodnutie zaradiť Českú republiku na zoznam tzv. rizikových červených krajín nebol prijímaným s radosťou, práve naopak. Naša zhoda, že nie je dobré uzatvárať hranice, naďalej platí. Situácia si však vyžaduje prijatie obmedzení, ktorých cieľom je ochrana verejného zdravia. O to dôležitejšou je naša bezprostredná komunikácia, zdieľania skúseností a včasné informovanie o pripravovaných krokoch na všetkých úrovniach," ubezpečil svojich partnerov z Prahy a Viedne štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus.

Spomedzi ďalších tém videokonferencie rezonovala aktuálna povolebná situácia v Bielorusku. Partneri zo Slavkovského formátu deklarovali, že prioritou je celospoločenský dialóg a zastavenie represií voči prodemokratickým demonštrantom či ďalším predstaviteľom občianskej spoločnosti.

"Alexandr Lukašenko nepochybne stratil legitimitu, no prípadný nový líder Bieloruska musí byť vybraný starostlivo a na základe konsenzu. Rozhodnutie o svojej budúcnosti majú v rukách len a len bieloruskí občania," zdôraznil M. Klus.

S ohľadom na pretrvávajúce napätie vo východnom Stredomorí konštatovali rezortní partneri S3 potrebu dodržiavania medzinárodného námorného práva, aktívnej úlohy Európskej únie a obnovenia dôvery medzi všetkými zúčastnenými stranami pomocou vzájomného dialógu.

TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

Upozornenie: TASR zverejňuje vyhlásenia, stanoviská, oznámenia v pôvodnom znení, dodanom zadávateľom, bez redakčnej úpravy. V zmysle § 5, ods. 2 zákona č. 167/2008 Z. z. o periodickej tlači a agentúrnom spravodajstve TASR nezodpovedá za obsah týchto informácií. Zverejňovanie vyhlásení, stanovísk a oznámení orgánov verejnej moci vykonáva TASR v zmysle § 3, ods. 5 zákona č. 385/2008 Z. z. o Tlačovej agentúre Slovenskej republiky ako službu vo verejnom záujme.