Washington 3. septembra (TASR) - Aktivita v americkom sektore služieb pokračovala minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však spomalilo. Informoval o tom vo štvrtok vo svojej správe Inštitút pre riadenie zásob (ISM).

Ako inštitút uviedol, index nákupných manažérov pre americký sektor služieb dosiahol v auguste 56,9 bodu. V júli predstavoval 58,1 bodu. Augustový výsledok znamená spomalenie rastu sektora, tempo rastu je však stále solídne, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok zároveň iba mierne zaostal za odhadmi ekonómov. Tí očakávali pokles indexu na 57 bodov.

Pod slabší rast aktivity v sektore sa podpísali najmä nové objednávky, ktoré zaznamenali výrazné spomalenie rastu. Príslušný podindex dosiahol v auguste 56,8 bodu oproti 67,7 bodu v júli. Nižšiu hodnotu vykázal aj podindex produkcie. Dosiahol 62,4 bodu, zatiaľ čo v júli predstavoval 67,2 bodu.

Na druhej strane, podindex zamestnanosti vzrástol, aj naďalej sa však pohybuje pod 50-bodovou hranicou. To znamená ďalší pokles zamestnanosti, avšak miernejším tempom. Príslušný podindex dosiahol v auguste 47,9 bodu, zatiaľ čo v júli predstavoval 42,1 bodu.