Ottawa 7. augusta (TASR) - Kanada v piatok uviedla, že zavedie odvetné clá na tovary z USA v hodnote 2,7 miliardy USD (2,28 miliardy eur). Dôvodom je nový obchodný spor, ktorý vyvolalo rozhodnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý obnovil clá na dovoz hliníka z Kanady.

"Kanada bude reagovať rýchlo a razantne," uviedla kanadská vicepremiérka Chrystia Freelandová na tlačovej konferencii. Dodala, že Kanada prijme vyvážené a dokonale recipročné odvetné opatrenia. "Nebudeme situáciu eskalovať, ale neustúpime."

Trump vo štvrtok (6. 8.) počas svojho prejavu v závode Whirlpool v Ohiu oznámil, že podpísal opätovné zavedenie cla vo výške 10 % na dovoz hliníka z Kanady, ktoré bolo zrušené pred viac ako rokom. Americký prezident vyhlásil, že Kanada poškodzuje amerických pracovníkov a výrobcov hliníka.

Kanadský premiér Justin Trudeau niekoľko hodín po Trumpovom oznámení prisľúbil odvetné opatrenia.

Freelandová uviedla, že clá poškodia amerických spotrebiteľov, ktorých tvrdo siahali ekonomické následky pandémie nového koronavírusu. "USA zavedením týchto ciel prijali absurdné rozhodnutie poškodiť vlastných občanov v čase, keď sa ich ekonomika nachádza v najhlbšej kríze od Veľkej hospodárskej krízy." Dodala, že americké clá sú "zbytočné, bezdôvodné a absolútne neprijateľné". "Poviem to jasne, kanadský hliník v žiadnom prípade neohrozuje národnú bezpečnosť USA, ktorá zostáva údajným dôvodom pre tieto clá, čo je nezmyselná predstava."

(1 EUR = 1,1817 USD)