New York 2. augusta (TASR)- Ceny ropy v piatok, (31. 7.), v posledný deň obchodovania tento týždeň, vzrástli. Aj za celý mesiac júl si ropa pripísala zisky. Podporilo ju oslabenie dolára aj správy, že májový pokles produkcie ropy v USA bol najstrmší v histórii.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s dodávkou v septembri v piatok zdražel o 35 centov alebo 0,9 % na 40,27 USD (33,99 eura), po poklese o 3,3 % v predchádzajúcom dni - na najnižšiu úroveň od 10. júla. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent v piatok stúpla o 37 centov alebo 0,9 % na 43,31 USD za barel.

Aj za celý júl sa cena WTI a Brentu zvýšila, v prípade americkej ropy tretí mesiac po sebe a severomorskej ropnej zmesi dokonca štvrtý mesiac v rade. Obe sa tak zotavili z aprílových miním, na ktoré sa prepadli, keď boli vo väčšine sveta vyhlásené blokády na zabránenie šírenia pandémie nového koronavírusu.

Americký úrad pre energetiku v piatok zároveň informoval, že produkcia ropy v USA v máji prudko klesla o rekordné 2 milióny barelov denne na 10 miliónov barelov/deň. To naznačuje, že v budúcnosti môže dôjsť k napätej situácii v súvislosti s dodávkami, keď sa hospodárstvo začne zotavovať a dopyt po rope bude rásť.

A zároveň dolár v piatok prehĺbil svoj dramatický pokles. Investori zvyčajne považujú komodity, za ktoré sa platí v dolároch, za bezpečný prístav", keď americká mena oslabí.

(1 EUR = 1,1848 USD)