Praha 2. augusta (TASR) - Vraví sa, že všetko zlé je na niečo dobré. Aj pandémia nového koronavírusu so sebou priniesla i pozitíva. Po zatvorení tržníc a obmedzenej preprave v jarných mesiacoch totiž výrazne klesol počet falzifikátov v Česku. Informoval o tom portál iDNES.cz.

Za prvých päť mesiacov tohto roka colníci v Českej republike odhalili iba necelých 40.000 kusov falšovaného tovaru v celkovej hodnote 7,5 milióna korún (286.532,95 eura).

V porovnaní s minulým rokom ide o výrazný pokles. Za rok 2019 totiž česká colná správa skonfiškovala 4,2 milióna kusov falšovaného tovaru takmer za 225 miliónov Kč. Najmenej sa tento rok pašovali obalové materiály, keďže Colná správa za prvých päť mesiacov nezadržala žiadne.

"Pri falšovanom tovare ide najčastejšie o oblečenie, obuv, hračky a elektroniku. V porovnaní s minulým rokom môžeme rozhodne vidieť pokles v počte zadržaného tovaru," povedala iDNES.cz Hana Prudičová z Generálneho riaditeľstva ciel v ČR.

Falzifikáty colníci najčastejšie nachádzajú na tržniciach, ale aj v kamenných obchodoch, alebo v rôznych skladoch. "Väčšinou ide o tovar pôvodom z Ázie," dodala Prudičová.

Niektorým falzifikátom sa však darí aj počas pandémie. Konkrétne, falošných hodiniek našla tento rok Colná správa viac ako vlani. Naopak, počítačové príslušenstvo z čierneho trhu počas pandémie takmer vymizlo.

Dramaticky sa však tento rok rozšírila kolónka ostatné tovary. Colníci sa totiž zamerali na falšované lieky a zdravotnícke pomôcky ako sú rúška, teplomery, testovacie sady. "Colná správa sa zapojila do celosvetovej kontrolnej akcie, koordinovanej Svetovou colnou organizáciou, ktorá bola zameraná na elimináciu dovozu, vývozu a prepravu nelegálnych, falšovaných a nevyhovujúcich liečiv, zdravotníckych pomôcok a pomôcok obchodovaných v dôsledku šírenia ochorenia COVID-19," spresnila Prudičová.

(1 EUR = 26,175 CZK)