Moskva 2. augusta (TASR) - Rusko v júli mierne zvýšilo produkciu ropy a kondenzátu zemného plynu. To naznačuje, že nesplnilo ťažobné kvóty v rámci dohody aliancie OPEC+, ktorá združuje Organizáciu krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších veľkých producentov na čele s Ruskom.

Ruská tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na údaje ministerstva energetiky v nedeľu informovala, že Rusko v júli zvýšilo ťažbu na 9,37 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne z 9,32 milióna barelov/deň v júni.

Moskva sa v rámci dohody OPEC+ zaviazala znížiť svoju produkciu približne na 8,5 milióna barelov denne v máji až júli na podporu cien ropy, ktoré sa v apríli strmo prepadli po zavedení blokád na zabránenie šírenia nového koronavírusu vo svete.

V tonách sa produkcia ruskej ropy a kondenzátu plynu v júli zvýšila na 39,63 milióna ton z 38,16 milióna ton v júni, uviedol Interfax.

Dohoda OPEC+ však nezahŕňa produkciu kondenzátu plynu, tzv. ľahkej ropy. Rusko zvyčajne produkuje 700.000 až 800.000 barelov kondenzátu denne. To znamená, že bez kondenzátu plynu mohlo Rusko v júli vyprodukovať približne 8,57 až 8,67 milióna barelov ropy denne.

Od augusta sa pritom majú obmedzenia na ťažbu v rámci globálnej dohody OPEC+ zmierniť, vďaka oživeniu cien ropy. Rusko vyhlásilo, že zvýši svoju produkciu ropy o 400.000 barelov/deň.

Vývoz ruskej ropy mimo krajiny bývalého Sovietskeho zväzu minulý mesiac dosiahol 15,72 milióna ton, čo je o 27,1 % menej ako v júli 2019. Podľa Interfaxu dosiahol vývoz v bareloch 3,72 milióna ton denne.

Agentúra uviedla tiež, že aj produkcia zemného plynu v júli klesla, medziročne o 7,9 % na 50,33 miliardy kubických metrov.