Bratislava 1. augusta (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 31. týždni:

Frankfurt nad Mohanom 28. júla - Európska centrálna banka (ECB) v utorok vyzvala banky v eurozóne, aby sa do konca tohto roka zdržali vyplácania dividend a spätného odkupu akcií, a boli tiež extrémne opatrné a umiernené pri vyplácaní odmien. Cieľom je zabezpečiť, že budú mať dostatočné rezervy na zvládnutie hospodárskej krízy, ktorú vyvolala pandémia nového koronavírusu.

Washington 28. júla - Americkí majitelia áut firmy Volkswagen, ktorých vozidlá mali problematický softvér na manipuláciu emisií, dostali v rámci kompenzácií takmer 10 miliárd USD. Uviedla to americká Federálna komisia pre obchod (FTC), na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.

Washington 29. júla - Americká centrálna banka (Fed) v súlade s očakávaniami nezmenila nastavenie menovej politiky. Menový výbor (FOMC) ponechal kľúčovú sadzbu prakticky na nule, kde sa nachádza od 15. marca. Fed zároveň potvrdil svoj záväzok, že bude pokračovať v núdzových programoch prijatých na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu, ako sú nákupy dlhopisov či množstvo programov poskytovania úverov a likvidity.

Wiesbaden 30. júla - Nemecká ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku 2020 najväčší medzikvartálny pokles od začiatku vyhodnocovania týchto údajov v roku 1970. Dôvodom boli blokády na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Informoval o tom vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis. Hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka sa v období apríl-jún prepadol o 10,1 % oproti prvým trom mesiacom roka, kedy medzikvartálne klesol o 2,2 %.

Luxemburg 30. júla - Miera nezamestnanosti v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v júni tohto roka, keď väčšina členských štátov začala postupne uvoľňovať blokády na zabránenie šírenia nového koronavírusu, mierne zvýšila. V prípade eurozóny na 7,8 % z májových 7,7 % a v EÚ na 7,1 % zo 7 %. Ukázali to vo štvrtok údaje európskeho štatistického úradu Eurostat.

Washington 30. júla - Ekonomická aktivita v USA v 2. štvrťroku klesla takmer o tretinu, čo bol jej historicky najprudší prepad. Dôvodmi boli pandémia nového koronavírusu a opatrenia prijaté na jej zastavenie. HDP krajiny sa za tri mesiace od apríla do júna medziročne znížil o 32,9 % po 5 % poklese v predchádzajúcom kvartáli, uviedlo americké ministerstvo obchodu vo svojom predbežnom odhade.

Washington 30. júla - Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti opäť vzrástol, už druhý týždeň po sebe. Podľa najnovších údajov sa počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA za sedem dní do 25. júla zvýšil o 12.000 na 1,434 milióna z revidovaných 1,422 milióna v predchádzajúcom týždni.

Luxemburg 31. júla - Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa na sezónne upravenej báze v 2. štvrťroku medzikvartálne znížil o 12,1 %. V celej Európskej únii (EÚ) klesol o 11,9 %. Uviedol to v piatok európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom prvom odhade. V oboch prípadoch ide o najväčší pokles od začiatku zverejňovania týchto údajov v roku 1995. Dôvodom boli prísne blokády a obmedzenia, ktoré v marci prijali európske vlády, aby zastavili šírenie nového koronavírusu.