Kenilworth 1. augusta (TASR) - Napriek tlaku pandémie nového koronavírusu, ktorá obmedzila pohyb ľudí a zasiahla do predaja niektorých humánnych a veterinárnych liečiv, zaznamenal americký farmaceutický koncern Merck rast zisku o viac než desatinu. Prispelo k tomu najmä znižovanie nákladov. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov. Tržby síce klesli, aj tie však podobne ako zisk prekonali odhady trhov.

Spoločnosť uviedla, že za 2. kvartál dosiahla zisk 3 miliardy USD (2,53 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,18 USD. V rovnakom období minulého roka dosiahla firma zisk 2,67 miliardy USD (1,03 USD/akcia). Bez započítania mimoriadnych položiek dosiahol upravený zisk na akciu 1,37 USD oproti 1,30 USD/akcia pred rokom. Merck tak prekonal odhady analytikov, ktorí počítali s poklesom upraveného zisku na akciu na 1,04 USD.

Celosvetové tržby spoločnosti klesli medziročne o 8 % na 10,87 miliardy USD. Firma však opäť prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom tržieb na 10,39 miliardy USD.

Vývoj tržieb ovplyvnila pandémia nového koronavírusu, ktorá obmedzila voľný pohyb ľudí a návštevy v ordináciách lekárov a veterinárov. To znížilo predaj väčšiny liečiv. Na druhej strane, predaj onkologického lieku Keytruda a iných onkoliekov sa zvýšil, čo pomohlo zmierniť rozsah poklesu tržieb.

(1 EUR = 1,1848 USD)