Budapešť 14. júla (TASR) - Maďarský parlament v utorok hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil uznesenie k hospodárskemu záchrannému balíčku, o ktorom má rozhodnúť v druhej polovici tohto týždňa summit Európskej únie.

Podľa agentúry MTI návrh uznesenia predložený vládou premiéra Viktora Orbána, pre ktorý zvolali mimoriadnu schôdzu zákonodarného zboru, opozičné strany nepodporili, pretože takýto druh "poverovania" označili za divadlo.

Parlamentné uznesenie má byť na rokovaniach RE pre maďarskú delegáciu východiskom k návrhu Európskej komisie vo veci balíčka opatrení na riešenie koronakrízy.

Orbán v uplynulých týždňoch viackrát kritizoval skutočnosť, že Únia si chce na tento účel vziať úver. Rámec podpory Únie vo výške 750 miliárd eur má byť sčasti vo forme výhodného úveru a sčasti nenávratnou podporou pre členské krajiny EÚ.

V zmysle prijatého dokumentu maďarský kabinet môže podporiť uvedený úver EÚ iba za nasledovných podmienok:

- krajiny v podobných situáciách musia dostať rovnakú podporu

- bohatšie krajiny nemôžu dostať viac podpory než chudobnejšie

- prebiehajúce konania podľa článku 7 Zmluvy o EÚ pre vážne porušenie princípov právneho štátu musia byť ukončené ešte pred prijatím plánu obnovy pre Európu a nového nástroja obnovy Next Generation EU

- politické strany a subjekty vykonávajúce politickú činnosť pod rúškom občianskych organizácií nemôžu dostať podporu

- viazanie finančných zdrojov k politickým či ideologickým podmienkam v mene "právneho štátu" je neprijateľné

Predseda parlamentu László Kövér poznamenal, že ak si členské krajiny spoločne vezmú úver, tak aj o podmienkach takéhoto kroku musia rozhodnúť spoločne. "Maďarsko nepotrebuje úver, avšak zo solidarity ku krajinám južnej Európy a v záujme zachovania fungovania EÚ je ochotné podporiť jednorazový výnimočný prostriedok vynútený mimoriadnou situáciou," zdôraznil Kövér.