Bratislava 11. júla (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 28. týždni:

Brusel 7. júla - Prepad hrubého domáceho produktu (HDP) v 19-člennej eurozóne bude tomto roku horší, ako sa očakávalo. Vyplýva to z letných ekonomických prognóz, ktoré v utorok predstavila Európska komisia (EK). Letná hospodárska prognóza predpovedá tento rok pre eurozónu prepad rastu o 8,7 %, v roku 2021 už počíta s rastom na úrovni 6,1 %. Hospodárstvo EÚ ako celku zaznamená v roku 2020 pokles o 8,3 % a v budúcom roku rast vo výške 5,8 %.

Paríž 7. júla - Kríza, ktorú vyvolala pandémia nového koronavírusu, povedie k nárastu miery nezamestnanosti vo väčšine vyspelého sveta značne nad úroveň, ktorú dosiahla počas globálnej finančnej krízy pred vyše 10 rokmi. Uviedla to v utorok Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Predpovedá, že nezamestnanosť v jej 37 členských štátoch dosiahne koncom júna takmer 11,4 %, čo je viac ako dvojnásobok 50-ročného minima 5,2 % v decembri 2019.

Ženeva 8. júla - Novým šéfom Svetovej obchodnej organizácie (WTO) sa chce stať šesť kandidátov. V stredu vypršal termín na oznámenie kandidatúry na obsadenie postu po odchode súčasného generálneho riaditeľa WTO Roberta Azeveda, brazílskeho kariérneho diplomata, koncom augusta. Na jeho miesto chce nastúpiť šesť kandidátov z Egypta, Kene, Mexika, Moldavska, Nigérie a Južnej Kórey.

Brusel 9. júla - Európsky parlament (EP) vo štvrtok definitívne schválil novú legislatívu EÚ, ktorá má zlepšiť pracovné podmienky vodičov a ukončiť narúšanie hospodárskej súťaže v cestnej nákladnej doprave. Reforma má pomôcť zabezpečiť lepšie podmienky oddychu pre vodičov a umožniť im tráviť viac času doma. Dopravné spoločnosti budú musieť upraviť ich pracovný čas tak, aby sa vodiči v sektore medzinárodnej nákladnej dopravy mohli pravidelne vracať domov, a to každé tri alebo štyri týždne v závislosti od toho, ako bude rozvrhnutý ich pracovný čas. Povinný týždenný odpočinok nebude možné čerpať v kabíne vozidla. Ak vodič čas odpočinku strávi mimo domova, zamestnávateľ bude povinný uhradiť mu náklady na ubytovanie.

Brusel 9. júla - Novým predsedom Euroskupiny sa stal vo štvrtok večer írsky minister financií Paschal Donohoe. Okrem írskeho kandidáta sa o funkciu šéfa Euroskupiny uchádzali ešte španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová a luxemburský minister financií Pierre Gramegna. Luxemburčan však po prvom kole zo súboja odstúpil. V druhom kole získal väčší počet hlasov Donohoe. Nový predseda Euroskupiny sa ujme úradu v pondelok 13. júla, pričom ho čaká náročná úloha - vyviesť eurozónu z najväčšej recesie od jej vzniku.