Bratislava 7. júla (TASR) – Vláda v utorok podpísala so zástupcami spoločnosti Volkswagen Slovakia vyhlásenie o zámere investovať do závodu v Bratislave. To by malo prispieť k stabilizácii slovenského hospodárstva v období, keď sa očakáva masívny pokles ekonomiky. Informoval o tom tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Spoločné vyhlásenie zámerov, tzv. Letter of Intent to Invest, podpísal so zástupcami automobilky predseda vlády Igor Matovič a minister financií Eduard Heger (obaja OĽaNO). V zmysle vyhlásenia Volkswagen Slovakia plánuje investovať do roku 2025 minimálne 500 miliónov eur a zachovať celkový počet zamestnancov, aký mala ku koncu júna 2020, minimálne na rovnakej úrovni až do roku 2023. V súvislosti s novým projektom sa tiež počíta s vytvorením približne 2000 pracovných miest.

Zámery závodu plánuje vláda podporiť v súlade s pravidlami Európskej únie (EÚ) a SR. Tieto zámery majú podľa ÚV veľký prínos pre rozvoj slovenského hospodárstva, posilnenie vedecko-výskumnej a inovačnej výkonnosti krajiny, ako aj pre tvorbu a zachovanie pracovných miest.

"Vláda by mala založiť inštitúciu na vzdelávanie a kvalifikáciu personálu, ktorá bude cielene vyhľadávať a vzdelávať zamestnancov pre automobilový priemysel," priblížil ÚV. Podľa spoločného vyhlásenia by vláda mala podporiť výstavbu nájomných bytov, 2000 z nich v okruhu do 20 kilometrov od závodu, a vo výraznej miere verejnou dopravou nahradiť zmluvnú dopravu v súčasnosti zabezpečovanú spoločnosťou Volkswagen Slovakia.

"Automobilový priemysel je kľúčovým odvetvím nášho hospodárstva, preto Slovensko musí neustále reagovať na trendy a perspektívy jeho rozvoja, aby dokázalo zachovať konkurencieschopnosť závodov v nových podmienkach. Aj preto vláda podporuje také investície v automobilovom priemysle, ktoré k tejto zmene prispejú," skonštatoval tlačový a informačný odbor ÚV.