Berlín 5. júla (TASR) - Predaj automobilov v Európe klesne tento rok o zhruba 25 % v porovnaní s rokom 2019 v dôsledku pandémie nového koronavírusu. Uviedlo to vo svojej najnovšej prognóze združenie nemeckých výrobcov automobilov VDA.

Prezidentka VDA Hildegard Müllerová skonštatovala, že medzinárodné automobilové trhy zažili tento rok kolaps v takom rozsahu, aký nemá obdobu v histórii údajov z tohto odvetvia.

Blokády spojené s pandémiou koronavírusu viedli totiž k zastaveniu výroby skoro na jar a narušili kľúčové dodávateľské reťazce v automobilovom priemysle.

Len v samotnom Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe, očakáva VDA medziročný pokles predaja nových áut v tomto roku o 23 % na 2,8 milióna.

Za prvých šesť mesiacov roka 2020 úrady v krajine zaregistrovali 1,21 milióna nových automobilov, o 35 % menej ako v rovnakom období vlani.

Podľa Müllerovej ale svitá nádej na zlepšenie. Pokles predaja sa totiž pomaly zmenšuje. A nemecké automobilky zaznamenali v júni o 11 % viac objednávok ako v predchádzajúcom mesiaci.