Bratislava 6. apríla (TASR) - Najlepším riešením krízy na Slovensku spôsobenej novým koronavírusom je zavedenie prísnej izolácie rizikových skupín obyvateľstva, vyčíslenie finančného vplyvu jednotlivých scenárov šírenia vírusu a následné nastavovanie reštrikcií na ekonomicky produktívne skupiny obyvateľstva s cieľom vybalansovať zdravotné a finančné dosahy krízy na spoločnosť. Ukázal to prieskum medzi investičnými profesionálmi na Slovensku, ktorý uskutočnila CFA Society Slovakia medzi svojimi členmi 3. a 4. apríla tohto roka.

Za najrozumnejší prístup považujú investiční profesionáli selektívnu izoláciu a riadené reštrikcie. Túto možnosť označilo až 70 % opýtaných, 26 % respondentov tento krok považuje za skôr dobré ako zlé riešenie. "Aktuálne status quo považuje 83 % ako skôr dobré ako zlé riešenie, no zároveň si nikto nemyslí, že ide o veľmi dobré riešenie. Ďalšie scenáre sa javia ako úplne neprijateľné. Vypnutie ekonomiky považujú všetci za zlé alebo skôr zlé riešenie, kolektívnu imunitu nepovažuje nikto za veľmi dobré riešenie a iba osem percent respondentov si myslí, že ide o skôr dobré ako zlé riešenie," uvádza sa vo výsledkoch prieskumu.

Ukázal tiež, že absolútna izolácia rizikových skupín, akými sú dôchodcovia a ľudia postihnutí rizikovými chorobami, alebo až zavedenie nútenej karantény či zákaz vychádzania, by zabezpečili ich ochranu pred infikovaním. Štát by sa mohol postarať, aby dostali nevyhnutné potreby prinesené priamo ku dverám. "Maximalizácia testovania a následná izolácia infikovaných efektívne prispieva k zníženiu šírenia nákazy," tvrdia investiční profesionáli.

Ďalej je podľa nich potrebné, aby Inštitút pre zdravotnú politiku zverejňoval pesimistický, ale aj realistický a optimistický odhad jednotlivých scenárov šírenia vírusu. Následne treba vyčísliť očakávané ekonomické a finančné dosahy týchto odhadov, vrátane nákladov štátneho rozpočtu. "Izolácia rizikových skupín pravdepodobne umožní uvoľnenie reštrikcií na ekonomicky aktívne, menej rizikové skupiny obyvateľov, s cieľom zvýšiť ekonomický výstup krajiny. Je možné, že tieto uvoľnenia budú pre začiatok lokálneho charakteru. Riadené nastavovanie reštrikcií v krajine s cieľom balansovať zdravotný a finančný aspekt krízy na základe epidemiologických predikcií a odhadov finančných vplyvov, zabezpečí Slovensku naozaj zodpovedné zvládnutie koronakrízy," tvrdia odborníci.

Zároveň sú presvedčení, že je nevyhnutné pokračovať v nastaveniach, ktoré v súčasnosti podporuje celá spoločnosť. Ide o nosenie rúšok, prácu z domu, vychádzanie z domu iba v nevyhnutných prípadoch, dodržiavanie odstupov medzi ľuďmi, najvyššie hygienické štandardy. "Potrebujeme však vynaložiť maximálne úsilie pre navýšenie kapacít zdravotníckych zariadení," tvrdia členovia CFA Society Slovakia.