Tokio 6. apríla (TASR) - Japonsko predstavilo obrovský stimulačný balík na zmiernenie následkov pandémie nového koronavírusu v objeme 20 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Premiér Šinzó Abe v pondelok prisľúbil bezprecedentný balík stimulov, ktorý výrazne prekročí ten, ktorý Japonsko prijalo počas finančnej krízy. Konkrétne aktuálne stimuly majú mať hodnotu 108 biliónov JPY (922,3 miliardy eur) oproti 56 biliónom v roku 2009. Balík by mala v utorok (7. 4.) schváliť vláda.

Abe povedal v pondelok novinárom, že vzhľadom na obrovské škody, ktoré spôsobuje pandémia nového koronavírusu, sa jeho kabinet rozhodol prijať bezprecedentný ekonomický balík v objeme 108 biliónov JPY alebo 20 % HDP. Jeho súčasťou sú aj priame platy v celkovom objeme 6 biliónov JPY domácnostiam a malým a stredným firmám. Ďalšie detaily plánu neuviedol.

Vláda na ochranu zamestnanosti tiež vytvorí program, v rámci ktorého si budú môcť malé a stredné firmy požičiavať od súkromných finančných inštitútov s nulovým úrokom. Takisto posunie firmám termíny na zaplatenie daní a odvodov.

(1 EUR = 117,10 JPY)