Bratislava 28. marca (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo slovenskej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 13. týždni:

Bratislava 24. marca - Vláda SR odvolala na návrh ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) z funkcie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetána Kičuru. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Vládny kabinet o tom rozhodol v pondelok neskoro večer s tým, že poveril podpredsedníčku správy Luciu Gocníkovú, aby SŠHR od utorka dočasne riadila.

Bratislava 24. marca - Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené. Pôjde o sanitárny deň a deň, keď si majú oddýchnuť zamestnanci predajní. Pre seniorov nad 65 rokov sa určia špeciálne otváracie hodiny v obchodoch, a to v čase otváracích hodín od 9.00 do 12.00 h. Bezplatné cestovanie vlakmi pre študentov bude zrušené, a to počas uzavretia škôl. Vyhlásil to v utorok premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Bratislava 24. marca - Slovenská ekonomika v tomto roku môže dočasne klesnúť o takmer päť percent s rizikom, že ju vplyv pandémie nového koronavírusu môže stlačiť až k 10-percentému prepadu. Recesia môže na Slovensku dočasne pripraviť o prácu 75.000 až 130.000 ľudí. Vyplýva to z možných scenárov vývoja ekonomiky, ktoré zverejnila Národná banka Slovenska (NBS).

Bratislava 25. marca - Parlament v skrátenom režime schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá má pomôcť ľuďom v čase krízy pre epidémiu nového koronavírusu. Menia sa podmienky pri ošetrovnom (OČR), ktoré bude môcť byť rodičom poskytnuté za všetky dni počas uzatvorenia školských a predškolských zariadení, nie iba za 10 dní. Okrem tejto zmeny prináša aj úpravu pri čerpaní nemocenského a pomoc zamestnávateľom, aby nemuseli prepúšťať.

Bratislava 26. marca - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR predstaví podnikateľom prvý balík približne 50 opatrení "v čo najkratšom čase". Následne o nich rozhodne vláda a časť bude musieť schvaľovať parlament. Informoval o tom rezort hospodárstva po štvrtkovom rokovaní šéfa MH SR Richarda Sulíka (SaS) so zástupcami zamestnávateľov a priemyselných komôr. Na rokovaní sa zúčastnil aj minister financií Eduard Heger (OĽaNO).

Bratislava 27. marca - Volkswagen Slovensko informoval o predĺžení prerušenia výroby vo všetkých troch tuzemských závodoch o ďalšie štyri pracovné dni až do Veľkej noci. Dôvodom je predovšetkým pretrvávajúci klesajúci dopyt po vozidlách a obmedzenia v dodávateľskom reťazci. Súčasne sa podnik intenzívne pripravuje na čo možno najrýchlejší opätovný nábeh výroby, pri ktorom má byť znova výrazne posilnená ochrana zdravia zamestnancov.

Bratislava 27. marca - Časť projektu obchvatu Bratislavy (D4/R7) v dĺžke 29,7 km je dokončená a technicky pripravená na odovzdanie do používania verejnosti. Je však potrebné dokončiť administratívne procesy. Dôležitou časťou sú ústne pojednávania vo veci kolaudačného konania, ktoré sa pre situáciu okolo šírenia nového koronavírusu posúvajú na polovicu apríla. Informovala o tom spoločnosť D4R7 Construction, ktorá je hlavným zhotoviteľom projektu.