Bratislava 28. marca (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 13. týždni:

Washington 23. marca - Americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky, v pondelok oznámil spustenie nových programov na pomoc trhom, aby efektívnejšie fungovali počas krízy spôsobenej pandémiou nového koronavírusu. Fed spúšťa neobmedzené kvantitatívne uvoľňovanie (QE). Nakúpi neobmedzené množstvo štátnych dlhopisov a cenných papierov krytých hypotékami, aby podporil finančný trh. Predtým stanovil limit na nákup aktív na úrovni 700 miliárd USD (653,78 miliardy eur).

Brusel 23. marca - Európska komisia (EK) dočasne pozastaví platnosť rozpočtových pravidiel Európskej únie (EÚ). V pondelok návrh týkajúci aktivácie klauzuly na zastavenie platnosti fiškálnych pravidiel EÚ, ktoré limitujú vlády pri požičiavaní si peňazí, schválili ministri financií a hospodárstva EÚ prostredníctvom telekonferencie.

New York 24. marca - Wall Street sa v utorok výrazne zotavila. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si pripísal vyše 11 % a zaznamenal najlepší deň za 87 rokov. Akcie podporili očakávania, že Kongres sa blíži k dohode o rozsiahlom stimulačnom balíku v hodnote zhruba 2 bilióny USD na zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

Washington 25. marca - Tri americké automobilky známe ako Veľká trojka plánujú predĺžiť súčasnú odstávku svojich závodov z marca aj na určité obdobie apríla. Dôvodom je fakt, že šírenie nového koronavírusu v USA a za hranicami sa zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

Berlín 25. marca - Nemecký parlament schválil balík opatrení na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu v celkovej hodnote takmer 1,1 bilióna eur. Súčasťou opatrení, ktoré schválil Spolkový snem, je napríklad nový dlh vo výške 156 miliárd eur, podpora pre firmy a zdravotný systém, rovnako ako garancie vo výške stoviek miliárd pre bankové úvery firmám.

Londýn 26. marca - Počet letov v Európe klesol tento týždeň o 60 % alebo 92.000 v porovnaní s rovnakým týždňom minulého roka. Informovala o tom britská spoločnosť OAG, ktorá sa venuje zberu dát v globálnej leteckej doprave. Na Blízkom východe klesli lety o 45 % a v ázijsko-tichomorskom regióne sa znížili o 30 %. Pandémia nového koronavírusu znížila dopyt po leteckej doprave na celom svete a prinútila letecké spoločnosti uzemniť veľkú časť svojich flotíl.

Frankfurt nad Mohanom 26. marca - Európska centrálna banka (ECB) upustila od stropu, ktorý by limitoval, koľko dlhopisov jednotlivých krajín eurozóny môže kúpiť. Uvoľnila tak cestu pre potenciálne neobmedzenú tlač peňazí v dôsledku pandémie nového koronavírusu. ECB tak nebude uplatňovať vlastné limity pri programe nákupu dlhopisov v hodnote 750 miliárd eur.

Londýn 26. marca - Britská centrálna banka (Bank of England, BoE) vo štvrtok ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni 0,1 %. Nezmenila ani program nákupu aktív. Začiatkom tohto mesiaca Bank of England znížila sadzbu na 0,25 % z 0,75 % a o týždeň neskôr ju zredukovala ešte viac, na 0,1 %, keďže ostrovnú ekonomiku zasiahla koronakríza.

Washington 26. marca - Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prekročil 3 milióny a takmer štvornásobne prekonal doterajšie rekordné maximum. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá spôsobila zastavenie časti ekonomickej aktivity v USA. Počet prvých žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 21. marca stúpol na 3,28 milióna z 282.000 v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce.

Brusel 26. marca - Lídri 27 členských krajín Európskej únie sa vo štvrtok večer na videosummite dohodli na dvojtýždňovom časovom harmonograme, počas ktorého musia ministri financií eurozóny (Euroskupina) navrhnúť ďalšie fiškálne opatrenia na riešenie krízy spôsobenej šírením koronavírusu.

Wolfsburg 27. marca - Výroba vozidiel značky Volkswagen bude odstavená o štyri dni dlhšie, ako sa pôvodne plánovalo, pretože dopyt po automobiloch naďalej klesá a dodávateľské reťazce stále zápasia s problémami pre pandémiu nového koronavírusu. Informovalo o tom vedenie koncernu, ktorý nesie meno po tejto značke.

Washington 27. marca - Po Senáte schválila balík na podporu americkej ekonomiky v hodnote 2,2 bilióna USD aj Snemovňa reprezentantov. Balík stimulov, najväčší v americkej histórii, ešte musí podpísať prezident. Záchranný balík je určený na pomoc firmám aj domácnostiam zápasiacim s dôsledkami šírenia nového koronavírusu a na zabezpečenie nemocníc, ktoré bojujú s nedostatkom potrebného zdravotníckeho vybavenia.