Washington 27. marca (TASR) - Spotrebiteľské výdavky v USA zaznamenali vo februári mierny rast, v tom období však spotrebitelia ešte nečelili rozsiahlemu nástupu nového koronavírusu na území Spojených štátov.

Americké ministerstvo obchodu v piatok zverejnilo, že výdavky spotrebiteľov, ktoré sa na ekonomickej aktivite v USA podieľajú približne dvomi tretinami, vzrástli vo februári o 0,2 %. To je rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom mesiaci a zároveň rovnaké, aké predpokladali ekonómovia.

Domácnosti minuli viac napríklad na palivá. Naopak, menej míňali na nákup automobilov alebo tovarov spojených s rekreáciou a voľným časom.

Osobné príjmy sa zvýšili o 0,6 %. Aj v tomto prípade ide o rovnaké tempo rastu ako v januári. Osobné príjmy podporil rast miezd, ako aj podpora vlády pre agrosektor, ktorý sa stále nedostal z problémov spôsobených obchodnou vojnou USA voči Číne.

Nasledujúce mesiace sa však podľa ekonómov budú vyvíjať horšie. V poslednom období sa totiž USA stali krajinou s najvyšším počtom infikovaných novým koronavírusom, keď ich počet presiahol 85.000. Guvernéri vo viac než polovici z 50 štátov USA nariadili ľuďom zdržiavať sa väčšinou doma, čo zasiahlo do životov približne 100 miliónov ľudí.