Berlín 26. marca (TASR) - Nemecká ekonomika by mohla tento rok klesnúť v dôsledku šírenia nového koronavírusu o 10 %. Uviedol to vo štvrtok nemecký ekonomický inštitút IW, podľa ktorého by k takémuto poklesu došlo v prípade najhoršieho možného scenára. IW sa tak pridal k ďalším ekonomickým inštitútom, ktoré počítajú tento rok s poklesom hospodárstva, aj keď rozsah poklesu sa líši.

IW počíta s 10-percentným poklesom ekonomiky v prípade najhoršieho z predpokladaných scenárov vývoja, keď by súčasná odstávka firiem a celkovo ekonomickej aktivity trvala do konca júna.

Je to ďalší ekonomický inštitút v Nemecku, ktorý zverejnil svoju prognózu vývoja hospodárstva. Viaceré nemecké ekonomické inštitúty počítajú s poklesom najväčšej európskej ekonomiky v tomto roku. Analytik inštitútu Ifo Klaus Wohlrabe v stredu (25. 3.) uviedol, že pokles odhaduje v rozmedzí od 5 % až do 20 %, závisieť to bude od toho, ako dlho bude trvať odstávka podnikov. Ako rýchlo sa nepriaznivá situácia spojená so šírením nového koronavírusu vyvíja, dokazuje nedávny odhad Ifo týkajúci sa vývoja ekonomiky v tomto roku. Samotný inštitút pred krátkym časom odhadoval pokles ekonomiky o 1,5 %.

Hospodársky inštitút IfW očakáva tohtoročný pokles o 4,5 % až 9 % a Hamburský inštitút pre svetovú ekonomiku (HWWI) pred týždňom počítal s poklesom o 2,5 %, aj to však iba vtedy, ak by sa ekonomika v 2. polroku oživila.

S recesiou počíta aj nemecká centrálna banka Bundesbank. Ako uviedla v najnovšej mesačnej správe, "prepadu do rozsiahlej recesie sa nedá zabrániť". Zároveň však dodala, že stav verejných financií by to mal umožniť zvládnuť.