Praha 25. marca (TASR) - Mimoriadne opatrenia v boji proti šíreniu nového koronavírusu a chorobe COVID-19 majú výrazný vplyv na český trh práce. Súčasná situácia uvrhla státisíce ľudí do karantény, zatvárajú sa prevádzky, ruší sa výroba.

Opatrenia, ktoré majú zabrániť masívnemu šíreniu nákazy, sa mnohých profesií týkajú takmer existenčne. Podobne ako v iných krajinách, najmä reštauráciám hrozia obrovské straty, mnohé z nich prepustili väčšinu personálu.

Niektoré reštaurácie sa usilujú zvládnuť situáciu vďaka predaju z okienok, veľký počet hostincov či bistier však zatvorili úplne. Dôsledky uzatvorenia reštaurácií sa potom odrážajú na ich dodávateľoch, ako sú napríklad malé pivovary, uviedol server novinky.cz.

"V neľahkej situácii sú aj ľudia, ktorí pracovali v hoteloch a ubytovacích zariadeniach, službách spojených s turistickým ruchom alebo v kultúre. V nadväznosti na takmer totálny útlm diaľkovej dopravy sa v problémoch ocitli aj zamestnanci spoločností zameraných na dopravu osôb - leteckých, autobusových aj železničných prepravcov," uviedol Michal Novák z pracovného portálu Profesia.cz.

Podľa odhadov ekonomického portálu Roklen24 vypadne príjem v súčasnosti 412.000 pracujúcich. Nútené uzatvorenie prevádzok nebude mať negatívny vplyv iba na majiteľov drobných bistier, cukrární, predajní či kaderníctiev, ale napríklad aj na finančných poradcov, fyzioterapeutov, školiteľov, lektorov, umelcov zarábajúcich na hromadných akciách a na množstvo ďalších profesií.

V úplne inej situácii sú teraz predajcovia potravín, ďalej drogérie a lekárne, kde potrebujú personálne posily. Navyše, aktuálna situácia pravdepodobne ešte viac posilní digitalizáciu predaja. Práve e-shopy naberajú nových pracovníkov, aby boli schopné uspokojiť záujem nakupujúcich.

Niektoré firmy sa usilujú si svojich zamestnancov udržať a ponúknuť im uplatnenie inde. Napríklad reštaurácie využívajú čašníkov a barmanov pri donáškových službách, predavači z kamenných obchodov pomáhajú pri vyskladnení a distribúcii v e-shopoch.

Okrem internetových obchodov najnovšie personálne posily hľadajú najmä logistické firmy a obchodné reťazce predávajúce potraviny. Nábor neutícha ani v stavebníctve, kde situáciu komplikuje obmedzenie voľného pohybu zahraničných pracovníkov. Mnohí robotníci z Ukrajiny a zo Slovenska odišli z Česka domov za rodinami. "Ďalších zamestnancov by teraz privítali aj záchranné a policajné zložky, zdravotnícke zariadenia a hygienická služba. Tu je však predpokladom príslušné vzdelanie alebo skúsenosť v odbore," dodal Michal Novák z Profesia.cz.