Washington 25. marca (TASR) - Objednávky na trvanlivé priemyselné výrobky z USA vo februári nečakane vzrástli. Dôvodom bol najmä veľký dopyt po automobiloch. Ale je jasné, že v ďalších mesiacoch budú klesať pre zavádzanie prísnych opatrení, ktorých cieľom je obmedziť šírenie nového koronavírusu, ale zároveň ťahajú ekonomiku do recesie.

Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu vo Washingtone sa objednávky na dodávky nových výrobkov dlhodobej spotreby z USA vo februári 2020 zvýšili o 1,2 %. To je oveľa lepší výsledok ako ich revidovaný mierny nárast v januári o 0,1 %. Analytici pritom predpovedali, že sa februárové objednávky znížia o 0,8 % po pôvodnom januárovom poklese o 0,2 % pred revíziou.

Motorom februárových objednávok bolo zvýšenie dopytu po dopravných prostriedkoch, najmä po autách.

Celkové objednávky na dopravné prostriedky (kam okrem áut patria aj lietadlá, vlaky a lode) vo februári vyskočili o 4,6 % po poklese o 0,9 % v januári.

Po vylúčení nestálych objednávok na dopravné prostriedky sa dopyt po produktoch dlhodobej spotreby z USA minulý mesiac znížil o 0,6 % po januárovom náraste o 0,6 %. Ekonómovia pritom počítali s februárovým poklesom o 0,4 %.

Nečakaný nárast celkových februárových objednávok na tovar dlhodobej spotreby bol najväčší od minulého leta. To je ale pravdepodobne v tejto chvíli posledná dobrá správa z USA, keďže nový koronavírus si už začína vyberať svoju daň od americkej ekonomiky.