Bratislava 25. marca (TASR) – Stručná príručka verejného obstarávania má pomôcť vyhlasovateľom súťaží pri správnom používaní zákona o verejnom obstarávaní. Pripravili ju Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a Nadácia Zastavme korupciu.

"Je to ďalšia barlička pre všetkých, ktorí vyhlasujú súťaže za verejné peniaze. V rámci proklientskeho prístupu úradu robíme maximum pre prevenciu. Ak je dôvodom chybných súťaží to, že si verejný obstarávateľ nesprávne vyložil zákon, táto príručka mu bude veľkou pomocou," skonštatoval predseda úradu Miroslav Hlivák.

Ako priblížila hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková, podľa dostupných štatistík ročne uzatvoria verejní obstarávatelia a iné subjekty zmluvy takmer za 5 miliárd eur. Len v roku 2018 bolo celkovo ukončených 3162 nadlimitných a podlimitných obstarávaní, v rámci ktorých bolo uzatvorených 6796 zmlúv.

"Snažili sme sa s kolegami príručku napísať čo najzrozumiteľnejšie a bez komplikovaných právnických fráz. Je pre tých, ktorí nemajú čas alebo chuť študovať komplikovaný zákon. Chcel by som, aby si ju prečítalo čo najviac ľudí, nakupujúcich podľa zákona o verejnom obstarávaní," poznamenal právnik Miroslav Cák, ktorý sa spolupodieľal na príprave príručky a ktorý poskytuje právnu podporu Nadácii Zastavme korupciu pri kontrole nekalých praktík vo verejných obstarávaniach.

Úrad spolupracoval na tvorbe príručky v rámci svojej metodickej činnosti, za ktorú zodpovedá podpredseda úradu poverený riadením Inštitútu verejného obstarávania Jaroslav Lexa. "Kým na Slovensku neplatí zákon o profesionalizácii verejného obstarávania, na základe ktorého by sa znalosť zákona riešila systémovo, takéto pomôcky sú veľmi prospešné," podotkol.

Úrad a nadácia zaslali príručku aj premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a ministerstvám. Všetci vyhlasovatelia súťaží ju nájdu na webovom sídle úradu a nadácie. Príručku graficky spracovala Slovenská chránená dielňa, čím úrad zároveň uplatnil sociálny aspekt vo verejnom obstarávaní. "Nová vláda sľubovala, že bude nakupovať za štátne peniaze hospodárnejšie. Často máme skúsenosť, že za porušením zákona nie je zámer, ale neskúsenosť, najmä menších nákupcov. Veríme, že príručka im pomôže sa zorientovať," dodala riaditeľka nadácie Zuzana Petková.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.