Singapur 25. marca (TASR) - Ceny ropy pokračovali v stredu v raste, už tretí deň po sebe. Podobne ako v prípade akciových trhov aj trhy s ropou očakávajú, že Washington čoskoro oznámi rozsiahly balík ekonomických stimulov na zmiernenie dôsledkov šírenia nového koronavírusu. Trhy okrem toho čiastočne podporil aj pokles ropných zásob v USA.

Americký Kongres by mohol už v stredu hlasovať o balíku ekonomických stimulov v hodnote 2 bilióny USD (1,84 bilióna eur) po tom, ako zástupcovia demokratov aj republikánov potvrdili, že sú blízko k dohode. Práve tento optimizmus v súvislosti s podporou pre najväčšiu ekonomiku sveta viedol k rastu akciových aj ropných trhov.

Navyše, ako uviedol v utorok (24. 3.) vo svojom odhade Americký ropný inštitút (API), zásoby ropy v USA minulý týždeň klesli. V týždni do 20. marca dosiahli zásoby 451,4 milióna barelov (1 barel = 159 litrov), čo predstavuje pokles o 1,2 milióna barelov. Analytici pritom počítali s rastom o 2,8 milióna barelov.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.26 h SEČ 27,93 USD za barel, čo v porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou znamená rast o 78 centov (2,87 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 24,92 USD za barel. Oproti utorkovej uzávierke to predstavuje rast o 91 centov alebo 3,79 %.

(1 EUR = 1,0843 USD)