Rijád 23. februára (TASR) - Koronavírus bude mať negatívny vplyv na globálnu ekonomiku. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgieva uviedla, že v tomto roku zníži jej rast o 0,1 percentuálneho bodu.

Rýchlo sa šíriaca epidémia koronavírusu pribrzdí tempo expanzie Číny na 5,6 %, predpokladá MMF. Ešte vo svojej januárovej prognóze počítal s nárastom čínskej ekonomiky o 6 %.

Georgieva prezentovala zhoršenú predpoveď MMF v sobotu (22. 2.) na zasadnutí ministrov financií a centrálnych bankárov skupiny G20 v Rijáde. Dodala, že MMF pracuje aj s pesimistickejšími scenármi.

"Náš aktuálny základný scenár počíta s implementáciou ohlásených politík a s návratom čínskej ekonomiky do normálu v 2. štvrťroku. V dôsledku toho by vplyv na globálnu ekonomiku bol relatívne malý a krátkodobý," povedala Georgieva.

"Pracujeme však aj s pesimistickejšími scenármi, ktoré počítajú s pokračovaním šírenia vírusu dlhšie a v globálnejšom meradle a s dlhšie trvajúcimi dôsledkami pre rast."

Návrh komuniké zo zasadnutia ministrov financií skupiny G20 neprikladá veľkú váhu epidémii koronavírusu ako riziku ohrozujúcemu globálny rast. Píše sa v ňom len, že skupina G20 "bude viac monitorovať globálne riziká, vrátane epidémie vírusu COVID-19".