Washington 16. februára (TASR) - Spojené štáty zvýšia clá na lietadlá dovezené z Európskej únie (EÚ) na 15 % z doterajších 10 %, s účinnosťou od 18. marca. Je to súčasť dlhodobého sporu o dotácie pre Airbus. Oznámil to v piatok (14. 2.) neskoro večer úrad amerického obchodného zástupcu (USTR).

Svetová obchodná organizácia (WTO) vlani označila európske dotácie pre Airbus za nezákonné a povolila USA, aby uvalili clá na import z EÚ až do výšky 7,5 miliardy USD (6,92 miliardy eur). USA tak minulý rok v októbri zaviedli clá vo výške 10 % na lietadlá z EÚ a 25-percentné clá na vybrané produkty, ako sú víno, whisky, syry či olivy z niektorých krajín bloku.

WTO však tiež rozhodla v paralelnej sťažnosti EÚ na dotácie pre amerického výrobcu lietadiel Boeing, súpera Airbusu. Brusel však zatiaľ nezískal právo uplatniť svoje clá, očakáva sa, že ho nadobudne do leta.

USTR vo vyhlásení, ktoré zverejnil neskoro v piatok, uviedol, že urobí drobné úpravy aj v prípade 25-percentných ciel na syry, víno a iné produkty z EÚ.

Tieto kroky USA prichádzajú po tom, ako prezident Donald Trump podpísal v januári prvú fázu obchodnej dohody s Čínou a rozhodol sa sústrediť na reštrukturalizáciu obchodu medzi USA a EÚ v hodnote viac ako 1 bilión USD. To "vyvoláva prízrak" ďalšieho veľkého obchodného sporu v čase, keď sa globálna ekonomika spomaľuje.

Airbus vyjadril ľútosť nad zvýšením ciel a pripomenul, že to zasiahne americké letecké spoločnosti, ktoré už čelia nedostatku lietadiel. Komplikuje to tiež úsilie o dosiahnutie dohody o urovnaní sporu s EÚ o dotácie pre výrobcov lietadiel, ktorý sa ťahá už vyše 16 rokov.

Predstavitelia EÚ podotkli, že chcú rokovať s Washingtonom, ale nenechajú sa zastrašovať.

(1 EUR = 1,0842 USD)