Bratislava 15. februára (TASR) - Tlačová agentúra Slovenskej republiky prináša redakčný výber najdôležitejších správ zo svetovej ekonomiky, vydaných v ekonomickom servise TASR v 7. týždni:

Londýn 11. februára - Britská ekonomika prestala v posledných troch mesiacoch minulého roka rásť. Prispelo k tomu zastavenie brexitu až do predčasných volieb 12. decembra, v ktorých s veľkým náskokom zvíťazil premiér Boris Johnson. Podľa oficiálnych údajov štatistického úradu ONS hrubý domáci produkt (HDP) Spojeného kráľovstva vykázal v období október - december 2019 nulový rast v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Analytici takýto výsledok očakávali, pretože vysoká miera neistoty v podnikaní po odklade brexitu a patovej situácii v britskom parlamente na jeseň 2019 negatívne ovplyvnila investície aj výrobu.

Atény 12. februára - Grécke dlhopisy pokračujú v posilňovaní. V stredu padli výnosy 10-ročných dlhopisov gréckej vlády prvýkrát pod 1 %. Výnosy 10-ročných gréckych dlhopisov na sekundárnom trhu klesli na 0,957 %. Naďalej však zostávajú spoločne s talianskymi medzi najvyššie úročenými dlhopismi v rámci eurozóny. Výnosy dlhopisov Nemecka, Francúzska, Belgicka a Holandska sa aktuálne pohybujú v negatívnom pásme.

Štrasburg 12. februára - Európsky parlament (EP) v stredu ratifikoval dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a Vietnamom napriek tomu, že niektorí zákonodarcovia vzniesli proti tomu námietky pre problémy s dodržiavaním ľudských práv v ázijskej krajine. Dohoda nadobudne účinnosť tento rok po konečnom schválení Európskou radou, ktorá zastupuje členské štáty Únie, a po jej ratifikácii Vietnamom. Dohodu podpísali obe strany v júni minulého roka a ustanovuje postupné odstraňovanie colných prekážok počas desiatich rokov pre Vietnam a v priebehu sedem rokov pre EÚ.

Brusel 13. februára - Hospodárstvo Európskej únie (EÚ) bude pokračovať na ceste stabilného a mierneho rastu. Uviedla v stredu Európska komisia (EK) v rámci takzvanej zimnej prognózy pre rok 2020. Zverejnená prognóza predpokladá, že rast HDP eurozóny zostane stabilný na úrovni 1,2 % v roku 2020 a 2021. V EÚ ako celku sa predpokladá mierny rast na 1,4 % v roku 2020 a 2021. V roku 2019 bol rast EÚ na úrovni 1,5 %.

Luxemburg 14. februára - Tempo expanzie ekonomiky eurozóny sa na konci vlaňajška spomalilo. Vo 4. kvartáli 2019 v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi HDP na sezónne upravenej báze stúpol o 0,1 %, rovnako ako v celej Európskej únii (EÚ), uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom rýchlom odhade. V 3. štvrťroku sa HDP zvýšil o 0,3 % v oboch regiónoch.

Wiesbaden 14. februára - V poslednom štvrťroku 2019 hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi stagnoval po náraste o 0,2 % v 3. kvartáli, uviedol spolkový štatistický úrad Destatis vo svojom predbežnom odhade. Za celý uplynulý rok najväčšia európska ekonomika expandovala len o 0,6 %, potvrdili štatistici svoj odhad spred mesiaca. Podobne slabo rástla nemecká ekonomika naposledy v roku 2013.