Washington 14. februára (TASR) - Produkcia priemyslu v USA v januári klesla, už druhý mesiac po sebe. Prispelo k tomu teplé počasie, ktoré znížilo dopyt po vykurovaní, aj zastavenie výrobných liniek Boeingu pre uzemnenie 737 MAX. Ukázali to najnovšie údaje centrálnej banky Fed.

Podľa týchto údajov sa celková produkcia amerického priemyslu v januári medzimesačne znížila o 0,3 % po poklese o 0,4 % v decembri, keď Boeing oznámil, že bude musieť zastaviť výrobu 737 MAX. Tieto lietadlá sú uzemnené od marca 2019 po dvoch smrteľných haváriách a úrady na celom svete im zatiaľ nepovolili návrat do prevádzky.

Fed ďalej informovala, že produkcia výrobného sektora sa v januári znížila o 0,1 %. Rovnaký výsledok dosiahlo toto odvetvie po revízii aj v decembri, hoci predbežný odhad naznačoval, že výrobný sektor v poslednom mesiaci 2019 vzrástol o 0,2 %.

Aj pokles celého priemyslu v decembri bol revidovaný smerom nadol na 0,4 % z pôvodných 0,3 %. Ekonómovia pritom očakávali, že celková produkcia sa zníži v januári o 0,2 % a produkcia výrobného sektora klesne o 0,1 %.

Výroba leteckých a iných dopravných prostriedkov sa v januári prepadla o 7,4 % (po zvýšení o 0,5 % v decembri), z toho výroba lietadiel a komponentov klesla o 9,1 %, najstrmšie od septembra 2008, keď zamestnanci Boeingu štrajkovali. To bolo do istej miery vyvážené nárastom výroby áut a súčiastok o 2,4 %.

Zároveň mierna zima znížila dopyt po kúrení, v dôsledku čoho výroba elektriny klesla v januári o 4 % (o 6,2 % v decembri), zatiaľ čo produkcia v baniach vzrástla v januári o 1,2 % po decembrovom zvýšení o 1,5 %.

V medziročnom porovnaní klesla produkcia v celom priemysle aj vo výrobnom sektore zhodne o 0,8 %. Medzitým sa celková využívaná kapacita v priemysle minulý mesiac znížila na 76,8 % zo 77,1 %, čo je výrazne pod dlhodobým priemerom.