Štrasburg 12. februára (TASR) - Európsky parlament (EP) v stredu ratifikoval dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a Vietnamom napriek tomu, že niektorí zákonodarcovia vzniesli proti tomu námietky pre problémy s dodržiavaním ľudských práv v ázijskej krajine.

Parlament so sídlom vo francúzskom meste Štrasburg schválil pakt pomerom hlasov 401 za, 192 proti a 40 europoslanci sa zdržali hlasovania.

Dohoda nadobudne účinnosť tento rok po konečnom schválení Európskou radou, ktorá zastupuje členské štáty Únie, a po jej ratifikácii Vietnamom.

Európska komisia, ktorá rokovala o dohode, hlasovanie privítala.

Dohodu podpísali obe strany v júni minulého roka a ustanovuje postupné odstraňovanie colných prekážok počas desiatich rokov pre Vietnam a v priebehu sedem rokov pre EÚ.

Komisár EÚ pre obchod Phil Hogan vo vyhlásení uviedol, že dohoda má „obrovský hospodársky potenciál“. Povedal tiež, že kroky, ktoré prijal Vietnam, aby zlepšil práva pracujúcich, čo bolo podmienkou dohody, „dokazujú, že obchodná politika môže byť silou dobra“.

Ale zoskupenie zelených v Európskom parlamente vyjadrilo skepticizmus pokiaľ ide o „skutočný vplyv“ dohody na reformu práce a pripomenulo, že vo Vietname je naďalej ohrozená sloboda prejavu.

Zelení tiež vyjadrili obavy z odlesňovania, nadmerného rybolovu a obchodovania so zvieratami vo Vietname.

Vietnam je druhým najväčším obchodným partnerom EÚ v juhovýchodnej Ázii s ročnou výmenou na úrovni takmer 48 miliárd eur.

EÚ dováža z Vietnamu najmä telekomunikačné zariadenia, odevy a potraviny a vyváža stroje, dopravné zariadenia a chemické a poľnohospodárske výrobky.