Berlín 7. decembra (TASR) - Nemecká automobilka Audi zvýšila minulý mesiac predaj áut vo svete o takmer štvrtinu, pod čo sa podpísalo najmä výrazné zvýšenie predaja v Európe. Aj v reálnych číslach boli výsledky pozitívne, automobilka predala celkovo viac než 163.300 áut, čo predstavuje najlepší november v jej histórii.

Spoločnosť uviedla, že v novembri predala vo svete 163.350 áut, v medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 23,1 %. Najvýraznejšie vzrástol predaj v Európe, kde predala zhruba 58.300 vozidiel, čo oproti novembru minulého roka znamená rast o 33 %.

Za výrazným rastom v Európe je najmä situácia na tomto trhu spred roka. Vtedy predaj áut prudko klesol, keďže v septembri 2018 Európska únia zaviedla nové emisné testy WLTP a automobilky sa postupne museli prispôsobiť.

Predaj vozidiel Audi sa však zvýšil aj na ďalších trhoch. V Severnej Amerike vzrástol predaj medziročne o 17,3 % a v Číne, ktorá je najväčším automobilovým trhom na svete, sa zvýšil o 16,8 %. Obidva trhy tak výrazne prispeli k rekordným novembrovým hodnotám, dodala automobilka.

Od začiatku roka predala spoločnosť Audi takmer 1,7 milióna áut. V medziročnom porovnaní to znamená rast o 0,7 %. V súvislosti s údajmi za 11 mesiacov tak Audi očakáva mierny rast predaja aj za celý rok 2019.