Bratislava 30. novembra (TASR) – Záväzok Slovenska zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie (OZE) naráža v prípade nových elektrární na nedostatočnú kapacitu prenosovej sústavy. To bol aj hlavný dôvod, prečo v posledných rokoch v krajine nepribudol žiadny nový energetický zdroj OZE. Hoci sa tento stop stav mierne uvoľnil a Ministerstvo hospodárstva SR určilo na tento aj na budúci rok kapacitu inštalovaného výkonu pre nové OZE na úrovni rádovo desiatok megawattov (MW), rozsiahlejšie pripájanie nových zdrojov prichádza do úvahy až po dokončení nových prepojení s Maďarskom, zhodli sa viacerí odborníci.

"V súčasnosti je limitom pre pripájanie nových zdrojov do elektrizačnej sústavy slovensko-maďarský profil. Po jeho posilnení dôjde k uvoľneniu kapacít pre pripájanie zdrojov elektriny do elektrizačnej sústavy," uviedol hovorca Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Norbert Deák. Slovensko sa pritom stalo v posledných rokoch čistým dovozcom elektrickej energie, keď v roku 2018 vyrobilo 27,1 terawatthodín (TWh) elektrickej energie a spotrebovalo viac ako 30 TWh. Nové vysokonapäťové prepojenie slovenskej a maďarskej elektrickej sústavy pri Gabčíkove a pri Rimavskej Sobote by malo byť dokončené v roku 2020.

Aké zdroje elektrickej energie však budú pripojené, zatiaľ podľa SEPS nie je jasné. "Pre OZE s nepredikovateľnou výrobou ako fotovoltické a veterné elektrárne však bude ďalším limitujúcim faktorom dostupnosť podporných služieb v skúmanom časovom horizonte," dodal Deák. Kapacitu pre tieto elektrárne určí až štúdia, ktorú bude mať SEPS k dispozícii v priebehu budúceho roka.

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR v súčasnosti pracuje na finálnej verzii Národného energetického a klimatického plánu, v ktorom sa Slovensko zaviaže zvýšiť podiel obnoviteľných zdrojov energie zo súčasných približne 12 % na 19,2 % alebo 20 % v roku 2030. Minister Peter Žiga (Smer-SD) odmietol obvinenia, podľa ktorých je Slovensko v tomto smere málo ambiciózne. "Ak by sme išli do vyšších čísiel, tak by sme sa mohli dostať do toho, že budeme musieť v budúcnosti odstavovať jadrové elektrárne kvôli tomu, aby sme mali vyšší podiel obnoviteľných zdrojov," povedal Žiga.

A práve spustenie dvoch nových blokov jadrovej elektrárne Mochovce súbežne so zvýšením výkonu prvých dvoch blokov tejto elektrárne na 500 MW pokryje rastúcu spotrebu Slovenska a matematicky zníži podiel OZE v energetickom mixe.

"Z hľadiska podielu OZE na výrobe elektriny navrhuje MH SR v Národnom energetickom a klimatickom pláne do roku 2030 nárast na 27 %, pripomenul hovorca ministerstva Maroš Stano. V súčasnosti sa tento podiel blíži k úrovni 24 %, pričom podiel OZE na celkovej spotrebe vrátane vykurovania je pod úrovňou 12 %.

Poradca Prezídia Slovenského plynárenského a naftového zväzu Ján Klepáč vidí v budúcnosti priestor na zvyšovanie inštalovaného výkonu elektrární. Spotreba elektrickej energie sa podľa neho bude postupne zvyšovať, najmä pre nárast počtu elektromobilov, ale aj pre ekonomický rast. V regióne strednej Európy tak budú podľa Klepáča chýbať zdroje. "Za kľúčový považujem rok 2025, kedy sa predpokladá, že bude odstavených 45-50 gigawatt (GW) výkonu," povedal Klepáč na konferencii venovanej energetike v Modre. "Znamená to zabezpečiť 190-200 TWh novej výroby elektriny," dodal Klepáč.

Priestor na inštaláciu nových zdrojov elektriny vznikne po sprevádzkovaní prepojenia s Maďarskom aj podľa analytika portálu energieprevas.sk Jozefa Badidu. "V Európe sa neustále budujú lepšie prepojenia medzi jednotlivými krajinami, ktoré umožňujú stále väčší objem zobchodovanej elektriny," uviedol Badida. Pre dosiahnutie záväzku Slovenska na zvýšenie podielu OZE je však podľa neho vhodnejšie skôr zvyšovať podiel OZE v teplárenstve a doprave, ako pri výrobe elektriny.