Bratislava 13. novembra (TASR) – Bratislavská rafinéria Slovnaft chce znížiť vplyv svojej výroby na životné prostredie, a preto v budúcnosti plánuje šestinu všetkých investícií smerovať do tejto oblasti. V najbližších troch rokoch chce vedenie spoločnosti zaviesť odsávanie plynov pri destilácii ropy, špeciálne čistenie zariadení pri ich odstávkach alebo používanie absorbentov. Hluk by mala spoločnosť znížiť inštaláciou nového kompresora, znížením nábehov a odstávok jednej z výrobných jednotiek, informoval hovorca spoločnosti Anton Molnár.

"Činnosť každého spracovateľa ropy vrátane Slovnaftu je spojená s istou mierou vedľajších efektov. Napriek tomu, že podnik spĺňa všetky legislatívne požiadavky, môže verejnosť negatívne vnímať zápach, zvýšenú mieru hluku či občasné spaľovanie na poľných horákoch," uviedol Molnár. Vedenie Slovnaftu preto o plánovaných projektoch v pondelok (11. 11.) informovalo aj zástupcov samospráv a verejných úradov. Stretnutie iniciovala Slovenská inšpekcia životného prostredia na základe podnetov od občanov, ako aj petície, s ktorou sa na ňu obrátili zástupcovia samospráv.

Slovnaft už začiatkom októbra informoval, že pokračuje v údržbe a modernizácii svojich výrobných zariadení. Spoločnosť spustila druhú časť generálnych revízií a odstavila petrochemickú časť rafinérie. Jej opätovné spustenie naplánovala na začiatok decembra. Cieľom prác počas generálnych revízií a technologických zarážok je aj zníženie emisií.

Celkové investície Slovnaftu v rámci druhej časti tohtoročných generálnych revízií dosiahnu 37,6 milióna eur. Podľa Molnára je súčasťou prác aj zníženie emisií oxidov dusíka o polovicu na jednej z výrobných jednotiek tak, aby rafinéria plnila požiadavky európskej legislatívy. Výdavky na zníženie týchto emisií mali dosiahnuť päť miliónov eur.