Brusel 6. novembra (TASR) - Rast aktivity v súkromnom sektore eurozóny sa minulý mesiac síce zrýchlil viac, ako sa čakalo, ale jeho tempo zostalo veľmi mierne, blízko stagnácie. A nové objednávky sa ďalej znižujú, čo signalizuje, že riziko poklesu ekonomiky regiónu stále pretrváva. Ukázali to spresnené výsledky spoločnosti IHS Markit.

Podľa najnovšieho prieskumu IHS Markit kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v októbri vzrástol na 50,6 bodu z 50,1 bodu v septembri. Predbežný odhad pritom signalizoval, že stúpne len na 50,2 bodu.

Spresnená hodnota indexu je síce vyššia ako pri rýchlom odhade, ale stále sa drží blízko zlomovej hranice 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom odvetví od jej rastu. Okrem toho spresnený októbrový PMI patrí medzi najnižšie za uplynulých 6,5 roka.

Prieskum aj v októbri potvrdil rozdiely medzi vývojom v sektore služieb a výroby. Zatiaľ čo výrobný sektor opäť zaznamenal pokles, už deviaty mesiac po sebe, sektor služieb si udržal rast, aj keď bolo jeho októbrové tempo druhé najnižšie od januára.

Čo sa týka jednotlivých krajín euroregiónu, jeho najväčšia ekonomika Nemecko v októbri ako jediná zaznamenala pokles aktivity v súkromnom sektore, už druhý mesiac po sebe, keďže jeho PMI dosiahol len 48,9 bodu. Ostatné krajiny dosiahli aspoň mierny rast.

Francúzsko bolo v októbri najvýkonnejším štátom euroregiónu. Jeho PMI sa zvýšil na 52,6 bodu, čo predstavuje dvojmesačné maximum. Druhý najlepší výsledok vykázalo Španielsko s PMI 51,2 bodu, to však bola jeho najnižšia hodnota za 71 mesiacov, teda za takmer šesť rokov. A taliansky PMI dosiahol v októbri trojmesačné maximum 50,8 bodu.

Prieskum ďalej ukázal, že aj rast aktivity v dominantnom sektore služieb sa v októbri zrýchlil o niečo viac, ale jeho celkové tempo zostalo mierne. Konkrétne PMI sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v októbri zvýšil na 52,2 namiesto 51,8 bodu z 51,6 bodu v septembri. Napriek lepšiemu ako očakávanému výsledku bol októbrový PMI druhý najnižší od januára 2019.

Začiatkom týždňa spoločnosť IHS Markit informovala o tom, že spresnený PMI z výrobného sektora eurozóny sa v októbri zvýšil na 45,9 bodu zo 45,7 bodu v septembri. Predbežný odhad pritom signalizoval, že októbrový PMI zostane na septembrovej úrovni, ktorá bola najnižšia za sedem rokov. No aj napriek lepšiemu výsledku sa hodnota indexu udržala hlboko pod zlomovou hranicou 50 bodov.

Podľa Chrisa Williamsona, hlavného ekonóma IHS Markit, eurozóna zostala v októbri blízko stagnácie a klesajúce objednávky naznačujú, že riziko poklesu ekonomiky pretrváva. Októbrový kombinovaný PMI podľa neho zodpovedá medzikvartálnemu rastu ekonomiky len o 0,1 %.