vhtSpoločnosť Tubex Slovakia v Žarnovici plánuje rozšíriť kapacitu výroby. Existujúca výrobná kapacita prevádzky približne 400 miliónov kusov hliníkových túb ročne by sa mala zvýšiť na približne 800 miliónov kusov. Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).


Zvýšením výrobnej kapacity dôjde k zvýšeniu spotreby vstupných materiálov, organických rozpúšťadiel a spotreby zemného plynu. Prevádzka, ktorej sa tento zámer týka, je už v súčasnosti využívaná, výstavbu nových zariadení si zvýšenie kapacity nevyžaduje. "Realizáciou navrhovanej činnosti nedôjde k zvýšeniu už posúdeného počtu zamestnancov," uvádza sa v zámere s tým, že v súčasnosti má prevádzka 410 zamestnancov.
V žarnovickom Tubexe sa vyrábajú hliníkové tuby, ktoré sa využívajú vo farmaceutickom, potravinárskom, kozmetickom a chemicko-technickom priemysle. Hlavné výrobné činnosti predstavujú lisovanie, sústruženie, vnútorné lakovanie, vonkajšie lakovanie, potlač.
Spoločnosť Tubex Slovakia, s.r.o., je dcérskou spoločnosťou tubárenskej firmy Wolfsberg GmbH (Rakúsko), ktorá je v osobnom vlastníctve Tubex Holding GmbH, Stuttgart. Spoločnosť Tubex je vedúcou firmou na európskom tubárenskom trhu s 15-% podielom. Ostatné dcérske spoločnosti Tubex Holding produkujú hliníkové tuby, umelohmotné tuby, aerosólové dózy, liekové a cigaretové obaly. Dcérske spoločnosti sú umiestnené v Číne, Írsku, Španielsku, Nemecku, Rusku a Rakúsku.

Zdroj: TASR