ombSpoločnosť OFZ uzavrela prevzatie majetkového podielu v baniach na severe Rumunska. Mangánová ruda, ktorá sa tu ťaží, predstavuje pre oravských hutníkov stabilný a cenovo výhodný zdroj surovín pre hlavný výrobný program - výrobu ferozliatin. Jednorazová investícia prinesie OFZ v budúcnosti ročnú úsporu približne pol milióna eur. TASR o tom informoval Ľubo Schwarzbacher z Hugo Bach Communication.


V župe Suceava na severe Rumunska sa mangánová ruda ťaží už od konca 18. storočia. „Majetkový vstup do baní pre nás znamená garanciu dostupnosti surovín a cenovú stabilitu v horizonte najbližších minimálne 20 rokov,“ povedal pri príležitosti oznámenia akvizície výkonný riaditeľ OFZ Branislav Klocok. Zároveň je to podľa neho jasný a silný signál pre obchodných partnerov a verejnosť, že podnik je životaschopný a perspektívny a že sa intenzívne zaujíma o všetky možnosti ako zefektívniť a ďalej rozvíjať podnikanie. „Veríme totiž, že sa u nás budú ferozliatiny vyrábať minimálne dovtedy, kým sa ruda v Rumunsku nevyťaží,“ uviedol.
Rezervy ložiska v povrchovej časti bane predstavujú asi pol milióna ton, ďalší milión ton rudy s obsahom mangánu približne 24 % sa ukrýva pod zemou. Ročná produkcia v súčasnosti predstavuje 25.000 ton, z čoho bude 60 % určených pre výrobu v OFZ a zvyšných 10.000 ton bude na predaj. „Znamená to, že životnosť povrchovej ťažby je odhadovaná na 20 rokov. Ťažba v tejto bani prebieha s malými prestávkami nepretržite, OFZ tu plánuje v prvej fáze zamestnať zhruba 20 ľudí,“ priblížil Schwarzbacher.
V súvislosti s obnovením ťažby predpokladá OFZ ďalšie náklady na technické a dopravné zariadenia. Vyťažená ruda sa bude na Slovensko transportovať po železnici priamo do areálu podniku v Širokej pri Dolnom Kubíne.

Zdroj: TASR