sefAmerický prezident Donald Trump ešte ani nepricestoval do Davosu, ale jeho politika a jej potenciálne dôsledky určujú diskusie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF).


Varovaním pred narastajúcimi ochranárskymi opatreniami niektorých štátov otvoril v utorok vo švajčiarskom Davose 48. výročné zasadnutie WEF indický premiér Naréndra Módí. "Sily protekcionizmu zdvíhajú hlavy proti globalizácii," povedal Módí v úvodnom prejave. Poukázal na nové clá rovnako ako na viaznuce rokovania o medzinárodných obchodných dohodách.
Módí sa tým jasne vymedzil proti politike amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého vláda v pondelok (22. 1.) schválila nové dovozné clá na solárne panely a práčky.
"Nedôvera k mnohostrannosti a voľnému obchodu podporuje a ešte prehlbuje existujúce priepasti," zdôraznil švajčiarsky prezident Alain Berset. Ten, kto sa bojí spolupráce, obracia sa svetu chrbtom, kritizoval Berset nepriamo aj Trumpovu politiku s heslom "Amerika na prvom mieste". "Strach nie je stimulom inovácií."
Trump by mal pricestovať do Davosu vo štvrtok (25. 1.). Jeho prejav je naplánovaný na piatok (26. 1.), teda na záverečný deň výročného zasadnutia WEF.
Celkovo v Davose na výročnom zasadnutí WEF diskutuje viac než 3000 účastníkov. Medzi nimi vyše 60 hláv štátov a vlád a stovky podnikateľských lídrov, akademikov a občiansko-právnych aktivistov. Mottom tohtoročného zasadnutia je heslo "Za spoločnú budúcnosť v roztrieštenom svete".
Nórska premiérka Erna Solbergová požaduje od Trumpa, aby sa podieľal na riešení medzinárodných problémov, ako sú napríklad klimatické zmeny.
Módí okrem narastajúceho protekcionizmu a medzinárodného terorizmu označil za najväčšie nebezpečenstvo dneška klimatické zmeny.
Trumpovu politiku, naopak, podporil vplyvný šéf americkej investičnej spoločnosti Blackstone Steven Schwarzman. Trump podľa neho zvýšil konkurencieschopnosť USA. Schwarzman očakáva, že mnohé koncerny vďaka zníženiu firemnej dane z 35 % na 21 % investujú v krajine.

Zdroj: TASR