nbpNemecká centrálna banka (Deutsche Bundesbank) počíta s tým, že tempo rastu domácej ekonomiky bude rýchlejšie, než sa doteraz predpokladalo.


Experti Bundesbank doteraz počítali v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,9 %. To znamená, že expanzia by mala byť ešte o niečo vyššia.
"Vyslovene pozitívna nálada firiem rovnako ako spotrebiteľov a vysoká úroveň objednávok v priemysle signalizujú, že nemecká ekonomika by aj v prebiehajúcom štvrťroku mala výrazne expandovať," uviedla vo svojej mesačnej správe Bundesbank. V 2. štvrťroku nemecký HDP podľa predbežného odhadu spolkového štatistického úradu medzikvartálne stúpol o 0,6 %. V prvých troch mesiacoch si nemecká ekonomika polepšila o 0,7 %.
Dobrá situácia na trhu práce a pokračujúce zvyšovanie miezd podporujú spotrebu, ktorá zrejme aj počas leta zostane motorom rastu ekonomiky. Okrem vysokej domácej spotreby rast ekonomiky podporuje aj export. K tomu je potrebné pripočítať aj zvyšujúce sa investície firiem do strojov a vybavenia.
Nemecko podľa Bundesbank profituje z dobrej situácie vo svetovej ekonomike a predovšetkým zo "živej ekonomickej dynamiky v eurozóne". Naopak, z USA sa neočakávajú žiadne výraznejšie impulzy.

Zdroj: TASR