cfsV Čadci, vo výrobnom a logistickom závode firmy Seoyon E-Hwa Automotive Slovakia, s.r.o., by mali vzniknúť stovky pracovných miest. Vyplýva to z investičného zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov investície na životné prostredie (EIA).


"Účelom zámeru je v rámci schváleného priemyselného parku Čadca - Svrčinovec vybudovanie výrobno-skladovej haly, do ktorej budú inštalované výrobné zariadenia pre výrobu plastových komponentov a ich ďalšie spracovanie. Prevažná časť výroby pozostáva z výroby plastových komponentov do rôznych častí automobilov. Samotná výroba sa realizuje na vstrekovacích lisoch a jednoúčelových zariadeniach," konštatuje sa v zámere.
Súčasťou riešenia je aj vybudovanie potrebného množstva parkovacích miest, ako aj výstavba súvisiacej infraštruktúry. "Realizáciou investičného zámeru sa vytvorí asi 450 nových pracovných miest, čo prispeje k rozvoju a zníženiu nezamestnanosti v regióne," priblížil investor. Celková plocha pozemku je 37.442 štvorcových metrov (m2), zastavaná plocha 14.257 m2, plocha výroby 9451 m2 a plocha skladov 4806 m2.
Celkové náklady na realizáciu navrhovaného zámeru vzhľadom na pohyblivosť cien stavebných prác, či cien technologických zriadení, v závislosti od vybraných dodávateľov budú stanovené v neskorších štádiách procesu výstavby. Predpokladané investičné náklady dosiahnu výšku asi 31 miliónov eur.
Začiatok výstavby sa podľa zámeru predpokladá v treťom štvrťroku tohto roku, ukončenie výstavby a začiatok prevádzky v treťom štvrťroku 2018. Jednotlivé linky závodu sú plánované na 3-zmennú prevádzku, pričom predpokladaný počet pracovných miest v budove na jednu zmenu je okolo 200 zamestnancov.
Investor už má na Slovensku v prevádzke dva závody obdobného charakteru v Dubnici nad Váhom a v Považskej Bystrici. Vzhľadom na narastajúci dopyt po jeho výrobkoch, ako aj rozmáhajúci sa automobilový priemysel na Slovensku, ale aj v Českej a Poľskej republike, potrebuje investor vybudovať v predmetnej lokalite výrobno-logistický areál v zóne určenej územným plánom pre plochy výroby a technickej vybavenosti, kde sa už pozvoľná výstavba obdobných objektov v súčasnosti realizuje.
Seoyon E-Hwa Automotive Slovakia, s.r.o., Považská Bystrica vznikla v roku 2005. Predmetom jej činnosti je najmä výroba výrobkov z plastov, z gumy, z polyuretánovej peny a výroba strojov a zariadení. Jediným spoločníkom firmy je kórejská spoločnosť Seoyon E-Hwa Co., Ltd., so sídlom v Soule. Slovenská spoločnosť eviduje základné imanie vo výške 12,45 milióna eur.

Zdroj: TASR