npoNemecké združenie výrobcov strojov a zariadení (VDMA) dnes prudko zvýšilo svoju prognózu rastu produkcie v tomto sektore. Dôvodom je lepší, ako očakávaný vývoj dopytu v eurozóne aj v Ázii, najmä v Číne.


Podľa Ralpha Wiechersa, hlavného ekonóma VDMA, všetky faktory nahrávajú novému oživeniu produkcie v strojárstve.
VDMA, najväčšie zoskupenie strojárov v Európe, zvýšilo dnes preto odhad rastu produkcie tohto odvetvia v roku 2017 na 3 % z predchádzajúceho 1 %.
Nová prognóza poukazuje pritom na regionálne zmeny, ktoré pomáhajú nemeckému obchodu. Firmy profitujú z lepšieho dopytu v Ázii a v Európe, čo by mohlo zmierniť riziká, ktoré pre nemecké hospodárstvo predstavuje hrozba rastúceho amerického protekcionizmu a odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie.
"Nálada v podnikoch je mimoriadne dobrá," povedal Wiechers. Nemecký inštitút Ifo tento týždeň uviedol, že jeho index podnikateľskej klímy dosiahol v júni rekordnú úroveň, čo poukazuje na silnú ekonomickú aktivitu.
Príkladom tohto trendu je nárast objednávok v nemeckom strojárenskom priemysel v máji o 17 %. Motorom ich rastu bol najmä zahraničný dopyt. To je "jasná známka" zrýchľovania celého odvetvia, uviedol VDMA, ktorý zastupuje viac ako 3200 nemeckých strojárenských firiem.

Zdroj: TASR