nilPribližne sto pracovných miest by mal v Lučenci vytvoriť nový investor, spoločnosť SKL Cuting, s. r. o., ktorá plánuje v meste spustiť produkciu zariadení na výrobu pneumatík. Mestskí poslanci na svojom dnešnom zasadnutí schválili zmluvu o spolupráci s investorom a odsúhlasili mu predaj pozemkov o rozlohe približne dvoch hektárov v časti Lučenca smerom na Panické Dravce.


Podľa slov konateľa SKL Cuting Stanislava Kachniča umožní investíciu spolupráca s ich partnerom a odberateľom, francúzskym výrobcom pneumatík Michelin. „Táto spoločnosť má výrobné závody po celom svete, ale samotné zariadenia na výrobu pneumatík si zatiaľ zhotovovala výhradne sama. Máme však dosť úzke vzťahy s jej vedením a budeme jednou z prvých firiem, ktorá ich bude vyrábať, vyvíjať a následne montovať v rôznych krajinách,“ priblížil Kachnič s tým, že na začiatku budú vyrábať v stovkách kusov. „Máme však v pláne ročnú produkciu v tisíckach kusov,“ dodal.
Pre Lučenec sa podľa jeho slov rozhodli okrem iného aj pre dobrú strategickú polohu mesta. „Potrebujeme pozemky neďaleko diaľnice a rátame s tým, že tu do dvoch rokov už bude. Je tu však aj dosť ľudí, ktorí majú adekvátne vzdelanie, pretože budeme naberať nielen montážnych pracovníkov, ale aj vysoko vzdelaných zamestnancov,“ podotkol a doplnil, že pri rozbehu výroby pomôžu aj pracovníci z Francúzska.
Ako ďalej spomenul, nový závod nebude negatívne ovplyvňovať životné prostredie. „Nie sú tam žiadne chemické procesy, je to vyslovene strojárenská výroba. Nebudú sa tu produkovať pneumatiky, len zariadenia na ich výrobu,“ zdôraznil. Začiatok realizácie projektu odhadol v období do jedného roka, pričom počet zamestnancov má potom rásť postupne.
„Sme veľmi radi, že o naše mesto je takýto záujem. Snažíme sa, pokiaľ máme tú kompetenciu, vytvárať podmienky pre investorov. Ponúkame im priestory, buď naše pozemky, alebo v priemyselnej zóne,“ uviedla na margo pripravovanej investície primátorka Lučenca Alexandra Pivková s tým, že v poslednom období ide už o tretieho väčšieho investora v meste.

Zdroj: TASR