kzvDubnické strojárske spoločnosti ZVS holding a ZTS Špeciál vracajú hrdosť a pýchu obrannému priemyslu, ktorý v minulosti predstavoval takú súčasť priemyslu, bez ktorej sme si ho nevedeli predstaviť. Počas osláv založenia strojárskych spoločností ZVS holding a ZTS Špeciál to v Dubnici nad Váhom povedal predseda vlády Robert Fico.


„Človek počúva, čím všetkým tieto spoločnosti prešli, najmä po tých zlých 90. rokoch, kedy sme v mene neviem koho a čoho zatvárali výrobu zbraní a špeciálnej techniky. Dnes vnímam, že sa krok za krokom usadzujú nielen doma, ale aj v iných krajinách, ktoré sú členskými štátmi NATO, ale aj mimo toho priestoru. Prišiel som sem aj preto, aby som im povedal, že tento príbeh obranného priemyslu Slovenskej republiky chcem ako predseda vlády hovoriť spolu s nimi. Ak za mnou predstavitelia spoločnosti prídu a povedia, že majú záujem presadiť sa v nejakej krajine, je mojou úlohou zdvihnúť telefón, ísť na miesto a lobovať,“ skonštatoval premiér s tým, že aj zbrane sú tovarom, ktorý keď nevyrobíme my, vyrobí ich niekto iný.
Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti ZVS holding Mariána Gogu je osemdesiatročná história spoločnosti spojená predovšetkým so Škodou Plzeň, ktorá sa v medzivojnovom období rozhodla vybudovať rezervný závod v Dubnici nad Váhom. „Počas druhej svetovej vojny, ale najmä po roku 1989 prešla fabrika ťažkým obdobím. Došlo ku konverzii zbrojného priemyslu a pre ten podnik to bolo skutočne devastačné. V posledných dvoch rokoch sme masívne investovali do nových technológií rozšírenia výroby. Dnes je podnik konkurencieschopný, máme za sebou úspešné projekty, kde sme ako jeden z mála slovenských výrobcov dokázali umiestniť do krajiny NATO celý zbraňový systém,“ doplnil Goga s tým, že v tomto roku plánujú investovať viac ako šesť miliónov eur do prevádzky v Snine a nové projekty čakajú aj podniky v Dubnici.
ZVS holding Dubnica sa venuje strojárskej a elektrotechnickej výrobe, civilnej výrobe a špeciálnej výrobe. „Sú to rôzne komponenty pre muníciu, pyrotechnické zložky a ucelené systémy munície. Najmä v posledných dvoch rokoch prudko stúpol podiel špeciálnej výroby, ktorá dnes predstavuje asi 80 %. Tento podnik bol určený na špeciálnu výrobu. Je obrovské plus, že Slovensko dnes má takýto závod, ktorý dokáže zabezpečiť sebestačnosť v obranyschopnosti,“ zdôraznil šéf predstavenstva.
MSM Group, ktorá je materskou spoločnosťou ZVS holding, zamestnáva dnes na Slovensku viac ako 1300 pracovníkov, nárast zamestnanosti bol v posledných dvoch rokoch viac ako dvojnásobný. Len v Dubnici nad Váhom prijali v posledných dvoch rokoch 120 zamestnancov, momentálne ich tam pracuje okolo 400.

Zdroj: TASR FOTO Konštrukta