cpiTrh práce sa s nástupom štvrtej digitálnej priemyselnej revolúcie otrasie v základoch. Podľa koncepčného materiálu českej vlády zanikne v krajine v nasledujúcich dvoch desaťročiach 400 000 pracovných miest. Ďalších 1,5 milióna revolúcia zásadne zmení. Minister priemyslu a obchodu Jiří Havlíček uviedol, že sa v Česku na túto tému diskutuje a už si stanovilo základné smery, ktorými sa bude uberať.


O aké veľké zmeny môže ísť, približne pred mesiacom naznačil slovenský minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Na spoločnom rokovaní českej a slovenskej vlády, českých a slovenských odborov a zamestnávateľov uviedol konkrétny prípad karosárne v Bratislave, ktorá zamestnávala 1200 ľudí. Po zavedení robotov ich tam zostala len desatina.
Sobotkova vláda pred trištvrte rokom schválila dokument ministerstva priemyslu a obchodu nazvaný Priemysel 4.0. Jeho cieľom je udržať a posilniť konkurencieschopnosť Česka v ére digitálnej priemyselnej revolúcie.
Havlíček o dokumente povedal, že je prínosným už len tým, že sa začala samotná diskusia. Minister vyzdvihol: „To je základný predpoklad, aby sme sa mohli posúvať ďalej. Dokument je podnetný, popisuje, čo je Priemysel 4.0. Naznačuje, ktorým smerom by sa priemysel v Česku mohol uberať. Navrhuje aj možné opatrenia, ktoré treba prijať“.
Digitálna revolúcia zásadne zmení trh. Niektorí odborníci tvrdia, že sa jej realizáciou ľudská práca nasmeruje viac k ľuďom.

Zdroj: TASR