szcČeskej ekonomike sa darí, ale mohla by na tom byť ešte lepšie, ak by firmy mohli ľahko prijímať pracovníkov zo zahraničia. Guvernér ČNB Jiří Rusnok v rozhovore pre české Hospodárske noviny (HN) nepriamo kritizoval odbory a štátnu byrokraciu, ktorá sa podľa neho bráni väčšiemu otvoreniu pracovného trhu pre ľudí z neúnijných krajín - najmä z Ukrajiny.


"Sme krajina zatvorená pre import pracovnej sily. Podľa mňa je to z hľadiska ekonomického vývoja fatálna chyba, pretože by sa nestalo nič zlé, keby sa do krajiny cez legálne víza pustilo napríklad 100 000 Ukrajincov," vyhlásil Rusnok s tým, že vďaka výraznejšiemu angažovaniu cudzincov by si Česko o pár percent zvýšilo hrubý domáci produkt (HDP).
"Dnes vám exportéri povedia: Máme objednávky na rast o 20 %, ale rastieme o 10 %, pretože na viac nemáme ľudí. Časť objednávok jednoducho odmietnu," povedal Rusnok.
Na nedostatok pracovníkov firmy upozorňujú už dlhší čas. Nezamestnanosť podľa poslednej správy úradu práce v marci klesla na 4,8 % z 5,1 % vo februári a podniky len veľmi ťažko zháňajú schopných ľudí. Firmy sa sťažujú, že v prípade zamestnávania ukrajinských robotníkov stále narážajú na prekážky zo strany štátu.
"Zdá sa mi, že vláda niečo hovorí, asi aby získala politické body, ale koná tak, aby to veľmi nešlo," uviedol napríklad zakladateľ a spoločník úspešného výrobcu zdravotníckych lôžok Linet Zbyněk Frolík. Kritizoval novelu zákona, ktorú poslanci schválili v piatok (7. 4.) a ktorá sprísňuje podmienky pre pobyt a zamestnávanie cudzincov. Firmy budú musieť preukázať, že nedlhujú dane a odvody a nikdy neboli potrestané za prácu načierno.
Minister vnútra Milan Chovanec ale prísnejšie pravidlá obhajuje. "To, že požadujem, aby zahraniční pracovníci dodržovali naše zákony a pravidlá, nemožno v žiadnom prípade vydávať za to, že bránime ich príchodu. Viem, že naše firmy potrebujú pracovnú silu a že jednou z ciest je jej dovoz, optimálne z iných európskych krajín. Samozrejme, až vo chvíli, keď na túto prácu nebude možné za dôstojných podmienok zohnať českých občanov," uviedol pre HN.
Firmám zameraným na vývoz v uplynulých rokoch pomáhalo podľa Rusnoka umelé oslabovanie českej koruny. Pretože za svoje výrobky dostali v prepočte na koruny viac, mohli dať časť z toho na mzdy. Tento vplyv však zmizol, čo bol podľa Rusnoka jeden z dôvodov, prečo sa ČNB rozhodla minulý štvrtok (6. 4.) ukončiť intervencie na oslabovanie kurzu koruny.
Aktuálnu situáciu výrazného nedostatku pracovných síl už však podľa Rusnoka môže vyriešiť len väčší nábor cudzincov - teda umožniť im, aby mohli do Česka prísť pracovať legálne.
Terajšie pravidlá podľa guvernéra ČNB vedú len k nekalej súťaži na trhu: české firmy najímajú cez zamestnanecké agentúry najčastejšie Ukrajincov, ktorí majú pracovné povolenie platné v inej členskej krajine Európskej únie. Ukázala to napríklad nedávna kauza e-shopu Rohlik.cz, kde polícia odhalila niekoľko desiatok Ukrajincov s poľským pracovným vízom.
Podľa Rusnoka by zlegalizovanie príchodu cudzincov viedlo tiež k tomu, že by mali adekvátne mzdy. "Keď ich sem pustíme legálne, dostanú Ukrajinci úplne rovnakú mzdu ako Česi, ktorí prídu z úradu práce. Od ľudí z firiem viem, že je jedno, či dajú 25.000 alebo 30.000 korún Ukrajincovi alebo Čechovi - ale oni toho českého uchádzača o prácu nemajú," povedal guvernér ČNB.

Zdroj: TASR