nevNemeckým investorom sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla, ale menej ako analytici odhadovali. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Centra pre výskum európskeho hospodárstva (ZEW) so sídlom v Mannheime.


Konkrétne podľa ZEW sa kľúčový index dôvery investorov a analytikov v nemeckú ekonomiku, ktorý odráža ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, v marci zvýšil o 2,4 bodu na 12,8 z 10,4 bodu vo februári. Marcová hodnota indexu však sklamala analytikov, ktorí očakávali, že stúpne na 13,1 bodu.
Aj hodnota ďalšieho ukazovateľa – indexu súčasnej ekonomickej situácie v Nemecku, v marci vzrástla, a to na 77,3 bodu zo 76,4 bodu. Zaostala však za odhadmi expertov, ktorí predpovedali, že dosiahne 78 bodov.
Fakt, že indikátor ekonomického sentimentu ZEW v marci vzrástol menej, ako sa čakalo, odráža neistotu v súvislosti s ďalším vývojom nemeckej ekonomiky vzhľadom na nadchádzajúce voľby vo viacerých krajinách eurozóny, a tiež blížiaci sa brexit, uviedol prezident ZEW Achim Wambach.
Aj v prípade eurozóny sa marcový index dôvery ZEW medzimesačne zvýšil, a to až o 8,5 bodu na 25,6 bodu. A ukazovateľ aktuálnej ekonomickej situácie v krajinách, ktoré platia eurom, vzrástol o 4,6 bodu na 7,4 bodu.

Zdroj: TASR